Menu Zamknij

Zapiekanka Gyros z mięsem mielonym

Zapiekanka Gyros to bardzo smaczne danie, które najlepiej smakuje na ciepło, chwilę po wyjęciu z piekarnika. Zazwyczaj te zapiekanki robiłam z drobiowego mięsa pokrojonego w kostkę, ale tym razem zagościła u mnie zapiekanka Gyros z mięsem mielonym. W moim przypadku jest to wieprzowina, ale można też użyć mięsa mielonego z kurczaka lub indyka. Mięso mielone doprawiłam przyprawą gyros i podsmażyłam. Podczas smażenia należy mięso często mieszać w celu jego rozdrobnienia. Ponadto zapiekanka Gyros z mięsem mielonym to warzywa, makaron i sos ketchupowi-majonezowy. Wszystkie przygotowane składniki układamy warstwowo w naczyniu żaroodpornym, na spodzie i wierzchu jest ugotowany makaron, a całość posypana jest startym żółtym serem. Zapiekanka Gyros z mięsem mielonym to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny lub ciepłą kolację. Jest to danie, które można następnego dnia też odgrzać. Zapiekanka Gyros posiada wiele odsłon, a jedną z nich jest zapiekanka Gyros z mięsem mielonym.

Zapiekanka Gyros z mięsem mielonym

Składniki na Zapiekankę Gyros z mięsem mielonym:

  • 400 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 150 g drobnego makaronu
  • 1 większa czerwona cebula
  • 1 czerwona papryka (może być 1/2 zielonej i 1/2 czerwonej)
  • 3 średniej wielkości ogórki konserwowe
  • 150 g żółtego sera
  • 1 mała puszka kukurydzy konserwowej
  • 1 łyżeczka przyprawy kebab-gyros
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżka masła do wysmarowania naczynia

Sos:

  • 4 łyżki majonezu
  • 4 łyżki ketchupu pikantnego
  • 1 łyżeczka przyprawy kebab-gyros
Zapiekanka Gyros z mięsem mielonym

Przygotowanie Zapiekanki Gyros z mięsem mielonym:

  1. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić.
  2. Mięso mielone przełożyć do miseczki. Dodać łyżeczkę przyprawy kebab gyros. Wymieszać.
  3. Cebulę obrać, pokroić w niedużą kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju rzepakowego, dodać połowę pokrojonej cebuli. Chwilę podsmażyć do lekkiego zrumienienia. Następnie na patelnię przełożyć mięso mielone. Smażyć około 10 minut do zrumienienia. Podczas smażenia mięso mieszać w celu rozdrobnienia. Patelnię zdjąć z ognia.
  4. Paprykę umyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne. Pokroić w niedużą kostkę. Ogórki wyjąć z zalewy, pokroić w kostkę. Ser zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Kukurydzę odsączyć z zalewy.
  5. Składniki sosu (tj. majonez, ketchup, łyżeczkę przyprawy kebab-gyros) przełożyć do niedużej miseczki. Wymieszać do połączenia składników.
  6. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, na spód wsypać połowę makaronu, dodać połowę warzyw (tj. paprykę, ogórki, cebulę, kukurydzę). Kolejno przełożyć podsmażone mięso, wyrównać, posmarować połową sosu, posypać połową startego żółtego sera. Wyłożyć pozostałe warzywa, wyrównać, na wierzch dodać resztę makaronu, wyrównać. Całość posmarować pozostałym sosem i posypać resztą żółtego sera.
  7. Naczynie bez przykrycia wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec około 30 minut.
  8. Polecam wypróbować przepis na zapiekankę ziemniaczaną Gyros.
Zapiekanka Gyros z mięsem mielonym
Zapiekanka Gyros z mięsem mielonym
Opublikowany wObiad

1 Komentarz

  1. Pingback:Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i pieczarkami - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *