Menu Zamknij

Sałatka warstwowa z tortellini

Sałatka warstwowa z tortellini jest dobra na każdą okazję – rodzinną kolację, przyjęcie imieninowe lub spotkanie ze znajomymi. Można też ją zapakować w pudełko i zabrać na drugie śniadanie do pracy. W moim przypadku sałatka warstwowa z tortellini to ułożone warstwowo w szklanej misce następujące składniki: rzymska sałata, pomidorki koktajlowe, czerwona cebula, podsmażone mięso z kurczaka, czerwona papryka, kukurydza z puszki i na wierzchu ugotowane i ostudzone pierożki tortellini. Do sałatki zrobiłam sos na bazie majonezu i ketchupu z przyprawami. Sałatka warstwowa z tortellini jest smaczna i sycąca, a poprzez ułożenie jej w szklanym, przezroczystym naczyniu ładnie się prezentuje, ale też każdy z gości może zobaczyć z jakich składników została ona zrobiona. Do zrobienia sałatki wykorzystałam pierożki z prosciutto, ale mogą to być również tortellini z innym farszem.

Sałatka warstwowa z tortellini

Składniki na Sałatkę warstwową z tortellini:

  • 1 mini sałata rzymska
  • 200 g filetu z piersi kurczaka
  • 1 opakowanie tortellini z ulubionym nadzieniem (u mnie z prosciutto)
  • 1 pomidor lub kilka pomidorków koktajlowych
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 średniej wielkości czerwona cebula
  • 4 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa
  • 1 łyżka oleju rzepakowego do smażenia

Sos:

  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka ketchupu
  • sól, pieprz do smaku
Sałatka warstwowa z tortellini

Przygotowanie Sałatki warstwowej z tortellini:

  1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w niedużą kostkę. Przełożyć do miseczki. Dodać przyprawę do gyrosa i wymieszać. Miseczkę przykryć, odstawić na 20-30 minut.
  2. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju rzepakowego. Dodać zamarynowane mięso. Usmażyć na złoty kolor. Usmażone mięso przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Pozostawić do wystudzenia.
  3. Pierożki tortellini ugotować według przepisu na opakowaniu.
  4. Składniki sosu (tj. majonez i ketchup) przełożyć do miseczki, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać do połączenia składników.
  5. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę lub paski. Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w półplasterki. Pomidora umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Jeżeli używamy pomidorków koktajlowych to przekroić je na pół. Sałatę rzymską umyć, osuszyć, postrzępić na kawałki i umieścić na spodzie miski. Następnie na sałacie ułożyć pokrojone pomidory, połowę czerwonej cebuli, posmarować łyżką przygotowanego sosu, wyłożyć podsmażone mięso z kurczaka, posmarować kolejną łyżką sosu. Następnie dodać paprykę, posypać kukurydzą konserwową, posmarować resztą sosu. Na wierzchu wyłożyć ugotowane i przestudzone pierożki tortellini. Miskę przykryć i wstawić do lodówki na 30 minut, aby smaki się przegryzły.
  6. Polecam wypróbować przepis na sałatkę z tortellini i rukolą.
Sałatka warstwowa z tortellini
Opublikowany wSałatki, Śniadanie i kolacja

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *