Menu Zamknij

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą

W okresie wiosennym najczęściej pieczonymi przeze mnie ciastami są wypieki z rabarbarem. Robię je na różne sposoby, na przykład ciasta drożdżowe z rabarbarem i kruszonką lub ciasto jogurtowe, a tym razem zrobiłam kruche ciasto z rabarbarem i bezą. Jest to jedno z łatwiejszych do zrobienia ciast i każdemu powinno się udać. Robiąc kruche ciasto z rabarbarem i bezą należy jednak pamiętać, aby zbyt długo nie wyrabiać ciasta, ponieważ w przeciwnym razie po upieczeniu będzie ono twarde. Kwaskowy rabarbar idealnie współgra ze słodką bezą, tak więc kruche ciasto z rabarbarem i bezą nie jest przesłodzone. Jeżeli ktoś lubi cynamon to można też dodać jedną łyżeczkę do rabarbaru, wówczas ciasto zyska dodatkowy aromat. Kruche ciasto z rabarbarem i bezą pomimo iż jest łatwe i proste do zrobienia, to ładnie się prezentuje i smakuje wyśmienicie. Sprawdzi się jako deser na rodzinnym spotkaniu przy grillu. Ciasta z rabarbarem to obowiązkowy wiosenny deser, a kruche ciasto z rabarbarem i bezą jest jednym z nich.

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą

Składniki na blaszkę o wymiarach 28×23 cm.

Składniki na Kruche ciasto z rabarbarem i bezą:

Kruche ciasto:

  • 220 g mąki pszennej
  • 60 g cukru
  • 180 g masła
  • szczypta soli
  • 4 żółtka (białka pozostawić do bezy)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie:

  • 500 g rabarbaru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

Beza:

  • 4 białka
  • 200 g cukru
  • 2-3 łyżki płatków migdałowych
  • szczypta soli
Kruche ciasto z rabarbarem i bezą

Przygotowanie Kruchego ciasta z rabarbarem i bezą:

  1. Przygotowanie ciasta kruchego. Do miski przesiać mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Dodać szczyptę soli, pokrojone w kostkę zimne masło i cukier. Całość posiekać nożem lub siekaczką do powstania kruszonki. Następnie dodać 4 żółtka i wyrobić gładkie, jednolite ciasto. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą, włożyć do lodówki na około 30 minut.
  2. Schłodzone ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia formując prostokąt o wymiarach blaszki. Ciasto przełożyć do blaszki, ponakłuwać widelcem. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20 minut do zrumienienia. Ciasto wyjąć z piekarnika.
  3. Rabarbar umyć, pokroić na kawałki o długości około 1,5 cm. Przełożyć do miski, dodać cukier wanilinowy, mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać, aby kostki rabarbaru obtoczyły się w mące. Następnie rabarbar wyłożyć na podpieczony spód, wyrównać.
  4. Białka przełożyć do miski, dodać szczyptę soli, ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać porcjami cukier. Ubijać do powstania gęstej, szklistej piany. Gotową bezę wyłożyć na ciasto z rabarbarem. Wyrównać. Wierzch posypać płatkami migdałów. Ciasto ponownie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec 15-20 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 70 stopni i pozostawić ciasto w piekarniku na kolejne 20 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć.
  5. Polecam wypróbować przepis na ciasto drożdżowe bez wyrabiania.
Kruche ciasto z rabarbarem i bezą
Kruche ciasto z rabarbarem i bezą
Opublikowany wCiasta i desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *