Menu Zamknij

Odrywany chlebek czosnkowy

Odrywany chlebek czosnkowy to świetna sprawa na sezon grillowy. Sprawdzi się on jako dodatek do dań z rusztu, można też zajadać solo lub w formie kanapek z ulubioną pastą. Przygotowanie takiego chleba jest proste, a samym wyglądem zachęca do spróbowania. Pachnący, aromatyczny, odrywany chlebek czosnkowy najlepiej smakuje świeży, lekko ciepły. Robiąc ciasto na odrywany chlebek czosnkowy możemy też do niego dodać łyżeczkę ziół prowansalskich lub innych ulubionych, wówczas chlebek będzie bardziej ziołowy. Do pieczenia chlebka można wykorzystać również drożdże instant, w takim przypadku nie ma potrzeby robienia zaczynu, tylko suche drożdże dodać bezpośrednio do wyrabianego ciasta. Posmarowane masłem czosnkowym, złożone na pół prostokąty z ciasta drożdżowego można układać w keksówce lub wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Wówczas odrywany chlebek czosnkowy będzie okrągły.

Odrywany chlebek czosnkowy

Składniki na Odrywany chlebek czosnkowy:

  • 350 g mąki pszennej
  • 60 g masła
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu

Masło czosnkowe:

  • 80 g miękkiego masła
  • 3 większe ząbki czosnku
  • garść posiekanej świeżej bazylii
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 50 g żółtego tartego sera
Odrywany chlebek czosnkowy

Przygotowanie Odrywanego chlebka czosnkowego:

  1. Mleko wlać do kubka. Kubek wstawić na gaz, podgrzać. Drożdże pokruszyć do miseczki. Dodać łyżkę mąki pszennej, łyżeczkę cukru, 4 łyżki ciepłego mleka. Wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na 5 minut do wyrośnięcia.
  2. Mąkę pszenną przesiać z solą do miski. Wlać pozostałe mleko. Dodać szczyptę pieprzu, wyrośnięty rozczyn. Wymieszać łyżką. Masło włożyć do kubka. Kubek wstawić na gaz i podgrzewać do rozpuszczenia masła. Przestudzone masło przelać do miski. Ręką zagnieść gładkie, jednolite ciasto. Miskę przykryć bawełnianą ścierką. Odstawić na 40 minut do wyrośnięcia.
  3. Przygotowanie masła czosnkowego. Miękkie masło przełożyć do miseczki. Dodać obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła prowansalskie, posiekaną bazylię. Całość podusić widelcem do uzyskania jednolitej masy.
  4. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką pszenną. Rozwałkować na kształt długiego prostokąta. Następnie podzielić na mniejsze prostokąty (jak na poniższym zdjęciu). Każdy prostokąt posmarować przygotowanym masłem czosnkowym i posypać startym żółtym serem. Złożyć na pół.
  5. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć w niej złożone prostokąty ciasta miejscem łączenia do góry. Keksówkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec około 40-50 minut.
  6. Polecam wypróbować przepis na bułeczki czosnkowe.
Odrywany chlebek czosnkowy
Odrywany chlebek czosnkowy
Opublikowany wNa imprezę, Śniadanie i kolacja

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *