Szakszuka to danie wywodzące się z kuchni tunezyjskiej. Można powiedzieć, że jest to rodzaj jajecznicy. Robiłam już ją kilka razy, ale nie wiedziałam o jej nazwie. Jest to idealny sposób na pożywne śniadanie lub kolację! 🙂
- 3 jajka
- 2 duże pomidory mięsiste
- 1 cebula
- 1 pęczek szczypiorku
- 1/2 żółtej papryki
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju
- sól, pieprz, kmin rzymski
Przygotowanie:
1. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju. Dodać cebulę. Podsmażyć, aż się zeszkli. Następnie dodać pokrojoną w kostkę paprykę i obrany, przeciśnięty przez praskę lub pokrojony czosnek. Całość smażyć około 2-3 minuty. Następnie dodać pokrojone w kostkę pomidory (można sparzyć i obrać ze skórki). Całość wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i kminem. Dusić około 5 minut, aż odparuje nadmiar płynu. Następnie zrobić 3 wgłębienia, w które należy wbić jajka. Można trochę posolić. Smażyć, aż jajka się zetną.
2. Gotowe danie posypać posiekanym szczypiorkiem.
Pingback:Szakszuka z cukinią - Danka Pichci