Menu Zamknij

Szakszuka

Szakszuka to danie wywodzące się z kuchni tunezyjskiej. Można powiedzieć, że jest to rodzaj jajecznicy. Robiłam już ją kilka razy, ale nie wiedziałam o jej nazwie. Jest to idealny sposób na pożywne śniadanie lub kolację! 🙂

Składniki:

  • 3 jajka
  • 2 duże pomidory mięsiste
  • 1 cebula
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1/2 żółtej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz, kmin rzymski

Przygotowanie:
1. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju. Dodać cebulę. Podsmażyć, aż się zeszkli. Następnie dodać pokrojoną w kostkę paprykę i obrany, przeciśnięty przez praskę lub pokrojony czosnek. Całość smażyć około 2-3 minuty. Następnie dodać pokrojone w kostkę pomidory (można sparzyć i obrać ze skórki). Całość wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i kminem. Dusić około 5 minut, aż odparuje nadmiar płynu. Następnie zrobić 3 wgłębienia, w które należy wbić jajka. Można trochę posolić. Smażyć, aż jajka się zetną.
2. Gotowe danie posypać posiekanym szczypiorkiem.

Opublikowany wŚniadanie i kolacja

1 Komentarz

  1. Pingback:Szakszuka z cukinią - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *