Zazwyczaj do obiadu przygotowuję surówki na bazie kapusty lub sałaty. Tym razem jednak postanowiłam coś zmienić i przygotowałam ekspresową surówkę z pora z jabłkiem. Możną ją również podać do potraw z grilla lub jako dodatek do kanapek i wędlin.
Składniki:
- 1 por (jasna część)
- 2 jabłka
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka śmietany 12%
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka cukru
- sok z cytryny do skropienia jabłka
Przygotowanie:
1. Por umyć, pokroić w półplasterki. Przełożyć do miseczki.
2. Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne. Potrzeć na tarce o grubych oczkach. Skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Przełożyć do miseczki.
3. Dodać majonez, śmietanę, doprawić cukrem, solą i pieprzem. Wymieszać. Wstawić na 5-10 minut do lodówki, aby smaki się przegryzły.
lubię takie surówki 😉
Robię taką od lat ale różni się trochę, gdyż porą kroję w kostkę i sparzam urlopem a czasem jeszcze dodaje trochę startą drobno marchewkę.
Ja ścieram na szatkownicy w robocie a potem wrzucam na chwilkę do wrzątku . Wylewam na sitko i przelewam zimną wodą . Na tarce ścieram marchewkę i jabłko , do tego majonez , posolić i zachwycać się łagodnością tej surówki . Podawałam ją nawet do placków ziemniaczanych i smakowało …