Panna cotta to świetny deser na letnie dni. Robi się go bardzo szybko, a owoce możemy zmieniać w zależności od tego, jakie mamy pod ręką. Dzisiaj zrobiłam go z jeżynami, jednak te owoce mają drobne pestki i aby się ich pozbyć proponowałabym przetrzeć mus przez sitko.
- 400 ml śmietanki 30%
- 200 ml mleka
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wody
- 1/4 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
Mus jeżynowy:
- 400 g jeżyn
- 3 łyżki wody
- 4 łyżki cukru
Przygotowanie:
1. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wody, gdy napęcznieje wstawić do kubka z gorącą wodą, aby żelatyna się rozpuściła.
2. Mleko i śmietankę wlać do rondelka. Wstawić na niewielki ogień, dodać cukier i cukier waniliowy. Podgrzewać, od czasu do czasu mieszać. Doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia. Wlać rozpuszczoną żelatynę. Przestudzić i przełożyć do pucharków. Włożyć do lodówki na kilka godzin, aby śmietana stężała.
3. Jeżyny umyć, przełożyć do rondelka. Zblendować. Dodać cukier, wodę. Wstawić na ogień i podgrzewać do powstania musu. Ostudzić i wyłożyć na śmietanę.
Wypróbuj również: panna cotta z rabarbarem.
Ten mus to chyba niekoniecznie rabarbarowy 😉