Składniki na naczynie o wymiarach 16×24 cm.
Składniki:
- 150 g herbatników typu petit
- 400 g czarnej porzeczki
- 500 g waniliowego serka homogenizowanego
- 200 ml śmietanki 36%
- 2 galaretki z czarnej porzeczki
- 4 łyżki cukru
Przygotowanie:
1. Dno naczynia wyłożyć herbatnikami.
2. Porzeczki umyć, przełożyć do rondelka, zblendować. Dodać cukier. Wstawić na ogień. Gotować około 5 minut, aż porzeczki puszczą sok i trochę odparują. Następnie zdjąć z ognia i dodać galaretki. Dokładnie wymieszać. Odstawić do przestudzenia.
3. Śmietankę ubić na sztywno. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po trochę serka waniliowego. Miksować do połączenia składników. Na końcu dodać tężejący mus porzeczkowy. Całość wymieszać.
4. Masę porzeczkowo-serową przelać na herbatniki. Wstawić do lodówki najlepiej na noc, aby ciasto stężało i herbatniki zmiękły. Przed podaniem można udekorować kleksem z bitej śmietany.
pyszne ciasto
Dodac galaretki w proszku czy rozrobic w wodzie?
w proszku
Ciacho wygląda obłędnie. Aż szkoda że nie mam już porzeczek