Menu Zamknij

Pianka porzeczkowa bez pieczenia

Pianka porzeczkowa nie jest typowym słodkim deserem, ponieważ czarne porzeczki mają charakterystyczny smak i są lekko kwaskowe. Jednak połączenie serka waniliowego z kwaśnymi porzeczkami jest strzałem w dziesiątkę. Ciasto to jest idealne na letnie dni! 🙂

Składniki na naczynie o wymiarach 16×24 cm.
Składniki:

  • 150 g herbatników typu petit
  • 400 g czarnej porzeczki
  • 500 g waniliowego serka homogenizowanego
  • 200 ml śmietanki 36%
  • 2 galaretki z czarnej porzeczki
  • 4 łyżki cukru


Przygotowanie:
1. Dno naczynia wyłożyć herbatnikami.
2. Porzeczki umyć, przełożyć do rondelka, zblendować. Dodać cukier. Wstawić na ogień. Gotować około 5 minut, aż porzeczki puszczą sok i trochę odparują. Następnie zdjąć z ognia i dodać galaretki. Dokładnie wymieszać. Odstawić do przestudzenia.
3. Śmietankę ubić na sztywno. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po trochę serka waniliowego. Miksować do połączenia składników. Na końcu dodać tężejący mus porzeczkowy. Całość wymieszać.
4. Masę porzeczkowo-serową przelać na herbatniki. Wstawić do lodówki najlepiej na noc, aby ciasto stężało i herbatniki zmiękły. Przed podaniem można udekorować kleksem z bitej śmietany.

Opublikowany wCiasta i desery

0 Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *