Składniki:
- 200 g filetu z kurczaka lub indyka
- 1/2 szklanki ryżu
- 1 czerwona papryka
- 1 nieduża czerwona cebula
- 3 małe ogórki konserwowe
- 1 mała puszka czerwonej fasoli (60 g po odsączeniu)
- 1 mała puszka kukurydzy (60 g po odsączeniu)
- 1 ząbek czosnku
- 2-3 łyżki majonezu
- sól, pieprz
- kilka kropel sosu Tabasco lub pikantnego sosu chili
- 2 łyżki oleju do smażenia
Przygotowanie:
1. Ryż ugotować na sypko i ostudzić.
2. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Doprawić solą i pieprzem. Podsmażyć na patelni na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Przełożyć na ręcznik papierowy w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu i ostudzenia.
3. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Przełożyć do miseczki, w której będziemy robić sałatkę.
4. Cebulę i ogórki również pokroić w kostkę. Przełożyć do miseczki.
5. Fasolę i kukurydzę odsączyć z zalewy. Dodać do pozostałych składników.
6. Do miseczki przełożyć ryż i mięso. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Wymieszać z majonezem, doprawić solą i pieprzem, dodać sos Tabasco lub sos chili. Całość dodać do sałatki i wymieszać. Przed podaniem sałatkę można schłodzić w lodówce.
hmm..mozna napisac meksykanska tylko skladniki podobne ale bedac w Meksyku kazda salatka zawiera Cilantro- koriander, czyli meksykanska pietruszke ktora nadaje specyficzny smak dla mnie bez niej salatka nie jest meksyknaska: