Menu Zamknij

Kurczak w sosie teriyaki

Kurczak w sosie teriyaki to kolejna moja propozycja inspirowana kuchnią azjatycką. Ostatnio dość często przygotowuję tego typu dania, ponieważ odpowiadają nam takie smaki. Takiego kurczaka możemy również zrobić bez makaronu i podać z ryżem, a będzie równie smaczny. 🙂

Składniki:

  • około 400 g filetu z kurczaka
  • 1 nieduża cebula
  • po 1/2 czerwonej, zielonej i żółtej papryki
  • 4-5 pieczarek
  • 125 g makaronu Chow Mein
  • sól, pieprz
  • garść sezamu
  • olej do smażenia

Sos:

  • 4 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1/2 szklanki wody


Przygotowanie:
1. W kubeczku połączyć wszystkie składniki sosu. Wstawić na gaz i podgrzewać, aż sos zacznie bulgotać. Cały czas mieszać. Następnie zdjąć z ognia.
2. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w paski. Doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Dodać obraną i pokrojoną w piórka cebulę. Lekko zrumienić. Następnie dodać kurczaka. Podsmażyć około 2 minut. Dodać pokrojone w paseczki papryki i pieczarki. Całość dusić około 5 minut, aż warzywa zmiękną.
3. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić i przełożyć na patelnię. Całość zalać wcześniej przygotowanym sosem. Poddusić i wymieszać do połączenia składników. Gotowe danie podawać posypane uprażonym sezamem.

Opublikowany wObiad

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *