- około 400 g filetu z kurczaka
- 1 nieduża cebula
- po 1/2 czerwonej, zielonej i żółtej papryki
- 4-5 pieczarek
- 125 g makaronu Chow Mein
- sól, pieprz
- garść sezamu
- olej do smażenia
Sos:
- 4 łyżki jasnego sosu sojowego
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka miodu
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1/2 szklanki wody
Przygotowanie:
1. W kubeczku połączyć wszystkie składniki sosu. Wstawić na gaz i podgrzewać, aż sos zacznie bulgotać. Cały czas mieszać. Następnie zdjąć z ognia.
2. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w paski. Doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Dodać obraną i pokrojoną w piórka cebulę. Lekko zrumienić. Następnie dodać kurczaka. Podsmażyć około 2 minut. Dodać pokrojone w paseczki papryki i pieczarki. Całość dusić około 5 minut, aż warzywa zmiękną.
3. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić i przełożyć na patelnię. Całość zalać wcześniej przygotowanym sosem. Poddusić i wymieszać do połączenia składników. Gotowe danie podawać posypane uprażonym sezamem.