Menu Zamknij

Borówkowa chmurka

Przeglądając strony internetowe w poszukiwaniu przepisu na ciasto ze świeżymi owocami moją uwagę przykuła malinowa chmurka. Postanowiłam w niej coś zmienić i zrobiłam ją z borówkami. Ciasto jest trochę pracochłonne, więc żeby sobie ułatwić pracę możemy kruchy spód i bezę upiec dzień wcześniej. 🙂

Składniki na blaszkę o wymiarach 20×32 cm.
Składniki na kruche ciasto:

  • 4 żółtka
  • 170 g mąki pszennej
  • 130 g masła
  • 45 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Beza:

  • 4 białka
  • 200 g cukru
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • około 40 g płatków migdałowych

Masa owocowa:

  • 500 g świeżych borówek
  • 3 galaretki jagodowe lub z leśnych owoców
  • 1 litr wody

Krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 400 ml śmietanki kremówki 36%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny

Przygotowanie:
1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać schłodzone masło. Posiekać, aby powstała kruszonka. Następnie dodać żółtka i cukier waniliowy. Zagnieść ciasto. Następnie ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 30 minut. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wyłożyć ciastem. Ponownie włożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie blaszkę z ciastem wyjąć, ponakłówać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. i piec 15 minut (do zarumienienia ciasta). Wyjąć z piekarnika i odstawić do wystygnięcia.
2. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną masę. Następnie dodawać po łyżce cukru i miksować do uzyskania gładkiej piany. Pod koniec ubijania zmniejszyć obroty miksera i dodawać po łyżce mąki ziemniaczanej. Blaszkę o wymiarach takich samych jak do kruchego ciasta wyłożyć papierem do pieczenia i rozsmarować na nim masę białkową. Wierzch posypać płatkami migdałowymi. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 140 st.C. i piec 60 minut.
3. Galaretki rozpuścić w 1 litrze wrzącej wody. Dokładnie wymieszać, ostudzić i wsypać owoce. Wstawić do lodówki, aby galaretka lekko stężała. Następnie tężejącą galaretkę wylać na kruchy spód. Włożyć do lodówki, aby galaretka całkowicie stężała.
4. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wrzątku (około 50 ml) i ostudzić (uważać żeby nie stężała). Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem, następnie zmniejszyć obroty miksera i dodawać po łyżce mascarpone. Miksować do połączenia składników. Następnie wlać żelatynę. Miksować na najniższych obrotach. Następnie przełożyć na ciasto z galaretką.
5. Na ciasto nałożyć przestudzoną bezę. Gotowe ciasto przykryć folią i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.

Opublikowany wCiasta i desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *