- 350 g filetu z kurczaka
- 300 g makaronu penne
- 250 ml śmietanki 18%
- 1 serek kremowy śmietankowy (100 g)
- 1 nieduża cebula
- 250 g brokuła
- 80 g żółtego sera tartego
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Doprawić solą i pieprzem.
2. Brokuła podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie (około 5 minut). Następnie przecedzić i przelać zimną wodą.
3. Makaron ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.
4. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju. Dodać obraną, pokrojoną w kostkę cebulę. Delikatnie zeszklić. Następnie dodać mięso i podsmażyć około 5 minut.
5. W rondelku podgrzać śmietankę. Dodać pokruszony serek kremowy i 50 g sera tartego. Całość doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podgrzewać, aż ser się rozpuści. Następnie wlać na patelnię do kurczaka. Dodać ugotowanego brokuła. Podgrzewać, aż sos zgęstnieje i ewentualnie doprawić. Następnie dodać ugotowany wcześniej makaron i całość wymieszać. Przed podaniem posypać resztą tartego sera.