- około 400 g filetu z kurczaka
- 200 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 1 mała puszka czerwonej fasoli
- 3-4 łyżki kukurydzy z puszki
- 1 puszka koncentratu pomidorowego (160 g, mogą być pomidory w puszce)
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 łyżeczka cukru
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz, kmin rzymski, słodka i ostra papryka w proszku
- kolendra do posypania
- olej do smażenia
Marynata do mięsa:
- 3 łyżki oliwy
- sól, pieprz, słodka ostra papryka w proszku
- szczypta chili
Przygotowanie:
1. Składniki marynaty wymieszać ze sobą.
2. Kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Przełożyć do marynaty i dokładnie wymieszać. Można odstawić na 10-15 minut do lodówki.
3. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i podsmażyć cebulę. Następnie dodać mięso. Smażyć około 5 minut, aż mięso się zrumieni. Następnie na patelnię dodać oczyszczone i pokrojone w plasterki pieczarki, pokrojoną w kostkę paprykę. Całość chwilę poddusić, dodać kukurydzę, fasolę, przecier pomidorowy. Doprawić solą, pieprzem, paprykami, kminem rzymskim. Dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, łyżeczkę cukru. Dusić około 5 minut. Gdyby sos był zbyt gęsty, podlać odrobiną wody. Na koniec posypać posiekaną kolendrą lub natką pietruszki.
wygląda apetyczne 🙂
Właśnie zrobiłem. Dodałem więcej cebuli, białą fasolę (poza czerwoną) i koncentrat pomidorowy zamiast przecieru. I od groma ostrej papryki i chilli (jak meksykańskie to meksykańskie 🙂 ). Nie dodawałem kuminu – nienawidzę jego smaku/zapachu.
Wyszło przepysznie.
Pingback:Makaron po meksykańsku - Danka Pichci