Menu Zamknij

Zupa lasagne

Zupa lasagne to danie inspirowane tradycyjną włoską zapiekanką o tej samej nazwie. Nazwa zupy pochodzi od rodzaju makaronu, jaki do niej dajemy. Ponadto zupa lasagne przygotowana jest na bazie mielonego mięsa wieprzowego oraz passaty pomidorowej i pomidorów z puszki. Podsmażone mięso mielone zalewamy bulionem drobiowym, ale może to być też ciepła woda. Makaron, który dodajemy do gotującej się zupy należy połamać tylko na mniejsze kawałki, nie ma potrzeby gotowania go wcześniej. Zupa lasagne podobnie jak większość włoskich dań pachnie ziołami: bazylią i oregano. Zupa lasagne to danie, które w przeciwieństwie do zapiekanki przygotujemy bez użycia piekarnika, a smakuje podobnie. Gorącą zupę bezpośrednio przed podaniem należy posypać startym żółtym serem, który pod wpływem ciepła się roztopi.

Zupa lasagne

Składniki na Zupę lasagne:

  • około 400 g wieprzowego mięsa mielonego
  • 1 średniej wielkości biała cebula
  • 1 mała marchew
  • 3 ząbki czosnku
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 1 puszka (400 g) pomidorów krojonych
  • 3 szklanki bulionu drobiowego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • 10 płatów makaronu lasagne
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • sól, pieprz, ostra papryka w proszku do smaku
  • 50 g parmezanu lub innego żółtego sera
Zupa lasagne

Przygotowanie Zupy lasagne:

  1. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Marchew obrać, umyć, zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach.
  2. W większym garnku rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego. Dodać pokrojoną cebulę. Podsmażyć do lekkiego zrumienienia. Następnie do garnka dodać mięso mielone, startą marchew i obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć na wolnym ogniu do momentu, aż mięso straci surowy kolor (cały czas należy mieszać, aby rozdrobnić mięso). Doprawić solą, pieprzem. Następnie do garnka wlać passatę pomidorową, pomidory z puszki. Dodać ocet balsamiczny, suszone zioła. Wymieszać. Gotować około 5 minut. Całość zalać ciepłym bulionem. Doprawić do wrzenia. Makaron połamać na mniejsze kawałki, dodać surowy do gotującej się zupy. Gotować na małym ogniu około 15 minut, aż makaron będzie miękki. Zupę spróbować i ewentualnie doprawić jeszcze solą, pieprzem, ostrą papryką.
  3. Zupę przed podaniem posypać startym serem.
  4. Polecam wypróbować przepis na zupę curry.
Zupa lasagne
Opublikowany wObiad

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *