Menu Zamknij

Szakszuka z zielonymi szparagami

Bazą szakszuki są pomidory (najlepiej świeże i mięsiste) i papryka, ale możemy ją modyfikować na różne sposoby i dodać do tego dania inne ulubione warzywa. Na przykład bakłażana, szpinak, itp. W mojej dzisiejszej wersji jest to szakszuka z zielonymi szparagami. Sezon na szparagi jest krótki i pomimo iż można je mrozić lub gotować w słoikach to najlepiej smakują te świeże. Szparagi są zdrowe i nisko kaloryczne, a możliwości ich wykorzystania w kuchni jest wiele. Tym razem dodałam je do szakszuki, a ponieważ zielone szparagi w przeciwieństwie do białych nie wymagają obierania, więc ich przygotowanie jest szybsze, dlatego powstała szakszuka z zielonymi szparagami. Najlepsza szakszuka to taka, gdzie warzywa są odparowane, a jajka na wierzchu mają ścięte białko, a żółtko pozostaje płynne. Szakszuka z zielonymi szparagami to dobry pomysł na każdą okazję: śniadanie, sycący obiad lub ciepłą kolację.

Szakszuka z zielonymi szparagami

Składniki na Szakszukę z zielonymi szparagami:

  • 4 jajka
  • 2 większe pomidory
  • 1/2 pęczka zielonych szparagów
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 żółta papryka (może być czerwona)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz, kumin
  • 1/2 pęczka szczypiorku do dekoracji
Szakszuka z zielonymi szparagami

Przygotowanie Szakszuki z zielonymi szparagami:

  1. Szparagi umyć, odłamać twarde końcówki. Pokroić na kawałki o długości około 3 cm.
  2. Cebulę obrać, pokroić w kostkę.
  3. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę.
  4. Pomidory naciąć na czubku na krzyż, włożyć do miseczki, zalać gorącą wodą. Odstawić na 3-4 minuty.
  5. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego. Dodać pokrojoną cebulę. Chwilę podsmażyć do lekkiego zrumienienia. Następnie na patelnię dodać obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną paprykę i szparagi. Wymieszać. Smażyć około 3-4 minut. W międzyczasie pomidory obrać ze skórki. Pokroić w kostkę, przełożyć na patelnię, wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i kuminem. Dusić kolejne 2-3 minuty do odparowania części płynów. W podduszonych warzywach zrobić cztery wgłębienia, następnie wbić w nie jajka. Jajka delikatnie posolić i smażyć około 3 minut do momentu, aż zetną się białka, a żółtko zostanie płynne.
  6. Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać i posypać nim przed podaniem szakszukę.
  7. Polecam wypróbować przepis na szakszukę z cukinią.
Szakszuka z zielonymi szparagami
Opublikowany wŚniadanie i kolacja

2 Komentarze

  1. Pingback:Tarta z zielonymi szparagami - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *