Menu Zamknij

Zapiekanka farmerska

Ja i moja rodzina jesteśmy fanami zapiekanek. Są one szybkie i łatwe w przygotowaniu, a przede wszystkim bardzo smaczne. Ich dużym plusem jest to, że może się nimi najeść cała rodzina. Do naszych ulubionych należy oczywiście zapiekanka gyros, a teraz dołączy do niej zapiekanka farmerska! Jest to zapiekanka makaronowa z sosem pomidorowym oraz dużą ilością boczku. Czyli dokładnie taka jaka lubimy! 🙂 Dodatkowo na jej wierzchu są jajka sadzone, dzięki czemu zapiekanka farmerska smakuje jeszcze lepiej! Sprawdzi się ona zarówno na obiad, jak i kolację. Zapiekanka farmerska najlepiej smakuje posypana świeżym szczypiorkiem. Po prostu mniam! Ja jestem pewna, że jeszcze nieraz przygotuję zapiekankę farmerską na obiad, bo razem z moją rodziną ją pokochaliśmy!

Zapiekanka farmerska

Składniki na Zapiekankę farmerską:

  • 300 g makaronu typu rurki, świderki lub kokardki
  • 270 g boczku wędzonego
  • 1 większa cebula
  • 150 g startego żółtego sera
  • 4 jajka
  • 3 ząbki czosnku
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu
  • garść liści świeżej bazylii i oregano
  • 1/2 pęczka świeżego szczypiorku do dekoracji zapiekanki
Zapiekanka farmerska

Przygotowanie Zapiekanki farmerskiej:

  1. Makaron ugotować al dente według przepisu na opakowaniu. Odcedzić i pozostawić na durszlaku.
  2. Boczek pokroić w paski. Cebulę obrać, pokroić w kostkę.
  3. Na rozgrzaną patelnię przełożyć boczek, chwilę podsmażyć do wytopienia tłuszczu. Następnie dodać pokrojoną cebulę, podsmażyć 2 minuty do lekkiego zrumienienia. Patelnię zdjąć z ognia.
  4. Na patelnię (do boczku i cebuli) wlać passatę pomidorową, dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekane liście bazylii i oregano. Całość doprawić solą, pieprzem, cukrem, słodką i ostrą papryką w proszku. Dokładnie wymieszać do połączenia składników.
  5. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć połowę sosu pomidorowego, rozsmarować i posypać połową startego żółtego sera. Następnie wyłożyć ugotowany makaron. Kolejno makaron posmarować resztą sosu pomidorowego, posypać startym serem (zostawić dwie łyżki sera na wierzch zapiekanki).
  6. Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. na 20 minut. Po tym czasie naczynie wyjąć z piekarnika, na wierzch wbić jajka (uważać, aby żółtko się nie rozlało), białka jajek posypać pozostałym żółtym serem. Zapiekankę ponownie wstawić do piekarnika i zapiekać kolejne 10-15 minut (w zależności od tego, jak mocno chcemy mieć ścięte jajka). Gotową zapiekankę posypać posiekanym świeżym szczypiorkiem.
Zapiekanka farmerska
Zapiekanka farmerska
Zapiekanka farmerska
Opublikowany wObiad

16 Komentarzy

  1. Pingback:Zapiekanka z młodych ziemniaków - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *