Ja i moja rodzina jesteśmy fanami zapiekanek. Są one szybkie i łatwe w przygotowaniu, a przede wszystkim bardzo smaczne. Ich dużym plusem jest to, że może się nimi najeść cała rodzina. Do naszych ulubionych należy oczywiście zapiekanka gyros, a teraz dołączy do niej zapiekanka farmerska! Jest to zapiekanka makaronowa z sosem pomidorowym oraz dużą ilością boczku. Czyli dokładnie taka jaka lubimy! 🙂 Dodatkowo na jej wierzchu są jajka sadzone, dzięki czemu zapiekanka farmerska smakuje jeszcze lepiej! Sprawdzi się ona zarówno na obiad, jak i kolację. Zapiekanka farmerska najlepiej smakuje posypana świeżym szczypiorkiem. Po prostu mniam! Ja jestem pewna, że jeszcze nieraz przygotuję zapiekankę farmerską na obiad, bo razem z moją rodziną ją pokochaliśmy!

Składniki na Zapiekankę farmerską:
- 300 g makaronu typu rurki, świderki lub kokardki
- 270 g boczku wędzonego
- 1 większa cebula
- 150 g startego żółtego sera
- 4 jajka
- 3 ząbki czosnku
- 500 ml passaty pomidorowej
- 1 łyżeczka cukru
- 1/3 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu
- garść liści świeżej bazylii i oregano
- 1/2 pęczka świeżego szczypiorku do dekoracji zapiekanki

Przygotowanie Zapiekanki farmerskiej:
- Makaron ugotować al dente według przepisu na opakowaniu. Odcedzić i pozostawić na durszlaku.
- Boczek pokroić w paski. Cebulę obrać, pokroić w kostkę.
- Na rozgrzaną patelnię przełożyć boczek, chwilę podsmażyć do wytopienia tłuszczu. Następnie dodać pokrojoną cebulę, podsmażyć 2 minuty do lekkiego zrumienienia. Patelnię zdjąć z ognia.
- Na patelnię (do boczku i cebuli) wlać passatę pomidorową, dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekane liście bazylii i oregano. Całość doprawić solą, pieprzem, cukrem, słodką i ostrą papryką w proszku. Dokładnie wymieszać do połączenia składników.
- Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć połowę sosu pomidorowego, rozsmarować i posypać połową startego żółtego sera. Następnie wyłożyć ugotowany makaron. Kolejno makaron posmarować resztą sosu pomidorowego, posypać startym serem (zostawić dwie łyżki sera na wierzch zapiekanki).
- Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. na 20 minut. Po tym czasie naczynie wyjąć z piekarnika, na wierzch wbić jajka (uważać, aby żółtko się nie rozlało), białka jajek posypać pozostałym żółtym serem. Zapiekankę ponownie wstawić do piekarnika i zapiekać kolejne 10-15 minut (w zależności od tego, jak mocno chcemy mieć ścięte jajka). Gotową zapiekankę posypać posiekanym świeżym szczypiorkiem.



Witam czy boczek mogę zastąpić jakąś szynką
można zastąpić szynką lub kiełbasą 🙂 wedle uznania
1 Passata 500ml to zdecydowanie z amalo na to danie
Wlej 4 passaty jeśli lubisz bardziej na mokro
jest bardzo dobrze ja dalam 250gr makaronu.Nic nie ma tutaj plywac to jest zapieknka
A passate pomidorowa można zastąpić czymś
koncentratem pomidorowym
Ja bym w zamian użyła przecier pomidorowy lub pomidory w puszce,krojone .
Ja mam leczo warzywne w słoikach i spróbuję zamiast passaty
Zrobilam. Jest przepyszna. Polecam
Zrobiłam dzisiaj na obiad i mega pyszna. Bardzo wydajna i syta i szybko się robi. Polecam tym którzy się zastanawiaja
jakiej wielkości jest to naczynie do zapiekania?
22×25
Pingback:Zapiekanka z młodych ziemniaków - Danka Pichci
A ja zastąpię makaron ziemniakami w plastrach.
Jak wyszła zapiekanka z ziemniakami?