Sałatka węgierska to kolejna moja propozycja na przetwory na zimę. Tym razem jest to kolorowa sałatka wielowarzywna do przygotowania której wykorzystałam niektóre warzywa z własnego ogrodu, a są to ogórki, kapusta i cebula, natomiast papryka ze sklepu. Jak to zwykle z sałatkami bywa – wszystkie warzywa trzeba pokroić, jednak w tym przypadku nie musimy obierać ogórków, dzięki czemu sałatka węgierska do słoików będzie szybsza w przygotowaniu. Moja sałatka węgierska jest łagodna w smaku, ale jeżeli ktoś lubi bardziej pikantne smaki to proponuję dodać do niej pokrojoną papryczkę chili. Ja też noszę się z zamiarem przygotowania kolejnej porcji sałatki węgierskiej do słoików w ostrzejszej wersji. Kolorowa, smaczna i wielowarzywna sałatka węgierska do słoików to niezastąpiony dodatek do dań obiadowych, a także do kanapek.
Składniki na Sałatkę węgierską do słoików:
- 1 główka białej kapusty (około 1 kg)
- 1 kg niedużych ogórków gruntowych
- 2 papryki czerwone
- 1 papryka żółta
- 1/2 kg białej cebuli
- 1 i 1/2 łyżki soli
- 2-3 łyżki cukru (w zależności od upodobań)
- 1/2 szklanki octu spirytusowego 10%
- 4 ziarna ziela angielskiego do każdego słoika
- 1 liść laurowy do każdego słoika
- 4-5 słoików o pojemności 500 ml
Przygotowanie Sałatki węgierskiej do słoików:
- Z kapusty usunąć wierzchnie liście. Przekroić na pół. Drobno poszatkować i pozostawić głąb. Kapustę przełożyć do większej miski.
- Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie paski. Dodać do kapusty.
- Cebulę obrać, pokroić w półkrążki, przełożyć do miski z kapustą.
- Ogórki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki. Dodać do pozostałych składników.
- Sałatkę posolić, dokładnie wymieszać i odstawić na 2 godziny.
- Po tym czasie dodać cukier i ocet. Ponownie wymieszać. Odstawić na 30 minut. Surówkę można spróbować i ewentualnie doprawić jeszcze cukrem lub solą.
- Słoiki umyć, osuszyć. Na spód każdego słoika włożyć po 1 liściu laurowym i 4 ziarna ziela angielskiego. Następnie włożyć przygotowaną surówkę i zalać powstałym sokiem. Słoiki zakręcić.
- Na dno większego garnka włożyć bawełnianą ścierkę, poukładać zakręcone słoiki i wlać wody, aby sięgała do wysokości 3/4 słoika. Garnek przykryć, wstawić na gaz, zagotować, zmniejszyć płomień i gotować na mniejszym ogniu przez około 8-10 minut. Jeszcze ciepłe słoiki wyjąć z garnka i ułożyć na suchej ścierce do góry dnem. Pozostawić do wystudzenia.
- Polecam wypróbować przepis na sałatkę szwedzką do słoików.
Pingback:Ogórki w pomidorach do słoików - Danka Pichci
Pingback:Sałatka z ogórków w zalewie miodowo-octowej - Danka Pichci
Pingback:Sałatka sycylijska do słoików - Danka Pichci