Menu Zamknij

Sałatka z cukinii i natki pietruszki do słoików

Od kiedy zaczęłam sadzić cukinię w własnym ogrodzie to mam jej pod dostatkiem. To warzywo rośnie bardzo szybko i nie wszystko da się zjeść na bieżąco, dlatego dużą część cukinii wykorzystuję na zrobienie przetworów na zimę. Jednym z nich jest sałatka z cukinii i natki pietruszki z dodatkiem czerwonej papryki, cebuli oraz papryczki chili. Przepis na sałatkę z cukinii i natki pietruszki do słoików jest bardzo prosty, jednak trzeba poświęcić trochę czasu na pokrojenie wszystkich składników. Do zrobienia takiej sałatki najlepiej wykorzystać młodą cukinię, ponieważ nie musimy jej obierać, wystarczy tylko umyć i pokroić. Pomimo iż w składnikach jest papryczka chili to sałatka z cukinii i natki pietruszki do słoików jest łagodna w smaku. Ja wykorzystałam cukinię żółtą, ponieważ taką mam w ogrodzie, ale może być ona również zielona lub jedna taka, druga taka, wówczas sałatka będzie bardziej kolorowa. Sałatka z cukinii i natki pietruszki do słoików idealnie pasuje do mięsnych obiadów, a także będzie świetnym dodatkiem do kanapek.

Sałatka z cukinii i natki pietruszki do słoików

Składniki na Sałatkę z cukinii i natki pietruszki do słoików:

  • 2 kg cukinii (u mnie żółta, ale może być zielona)
  • 3 cebule
  • 2 czerwone papryki
  • 1 papryczka chili
  • 4 ząbki czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 płaskie łyżki soli
  • 1 łyżka gorczycy
  • 1/2 szklanki octu spirytusowego 10%
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
Sałatka z cukinii i natki pietruszki do słoików

Przygotowanie Sałatki z cukinii i natki pietruszki do słoików:

  1. Cukinie umyć, przekroić na pół i pokroić w niegrube plastry lub ćwiartki. Przełożyć do dużej miski. Jeżeli cukinia ma ziarna to usunąć.
  2. Papryki umyć, osuszyć, usunąć gniazda nasienne. Pokroić w cienkie paski. Przełożyć do miski z cukinią.
  3. Cebule obrać, przekroić na pół i pokroić w plasterki. Przełożyć do miski.
  4. Czosnek obrać, pokroić w paseczki, dodać do pozostałych składników.
  5. Natkę pietruszki umyć, drobno posiekać, przełożyć do miski z warzywami.
  6. Do warzyw dodać sól, całość dokładnie wymieszać i odstawić na 2 godziny.
  7. Po tym czasie do sałatki dodać cukier, ocet spirytusowy, gorczycę i olej rzepakowy. Ponownie wymieszać i odstawić na 30 minut.
  8. Surówkę przełożyć do umytych i osuszonych słoików. Wlać powstałą zalewę. Słoiki zakręcić.
  9. Spód większego garnka wyłożyć bawełnianą ścierką, włożyć zakręcone słoiki i wlać wody tak, aby sięgała do 3/4 wysokości słoika. Garnek przykryć, wstawić na gaz, zagotować i gotować na wolnym ogniu przez około 10 minut. Garnek zdjąć z ognia, chwilę przestudzić i jeszcze ciepłe słoiki wyjąć, a następnie ułożyć dnem do góry na ścierce. Pozostawić do całkowitego ostudzenia.
  10. Polecam wypróbować przepis na sałatkę z cukinii i chili do słoików.
Sałatka z cukinii i natki pietruszki do słoików
Sałatka z cukinii i natki pietruszki do słoików
Opublikowany wPrzetwory

2 Komentarze

  1. Pingback:Sałatka z cukinii i kapusty do słoików - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *