Menu Zamknij

Sałatka z cukinii i chili do słoików

Oprócz ogórków w moim ogrodzie mam też cukinie, które rosną jak szalone. Część z nich wykorzystuję na bieżąco, przygotowując różne dania na obiad lub kolację. Na przykład uwielbiane przez moją rodzinę leczo (przepis) albo cukinie zapiekane z mięsem mielonym (przepis). Z pozostałej części tych warzyw robię przetwory na zimę. Dzisiaj mam propozycję dla osób lubiących bardziej pikantne smaki. Jest to sałatka z cukinii z papryczką chili. Gorąco polecam spróbować.

Składniki:

  • 2 kg cukinii
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 3 cebule
  • 1 główka czosnku
  • 2 papryczki chili
  • 3 łyżki soli

Zalewa:

  • 1 i 1/4 szklanki octu
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 szklanka cukru

Przygotowanie:
1. Cukinie umyć. Jeżeli mamy niedużą to pokroić w plasterki, a jeżeli większą to w ćwiartki. Przełożyć do miski. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie paski, dodać do cukinii. Papryczki umyć, pokroić cienko do sałatki. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki. Dodać do miski. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę do miski. Wsypać sól, wymieszać i odstawić na godzinę.
2. Składniki zalewy zagotować, przestudzić. Wlać do sałatki. Wymieszać.
3.Tak przygotowaną sałatkę poprzekładać do słoików i zalać powstałą zalewą. Zakręcić i pasteryzować 5-8 minut od momentu zagotowania.

Opublikowany wPrzetwory

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *