Oprócz ogórków w moim ogrodzie mam też cukinie, które rosną jak szalone. Część z nich wykorzystuję na bieżąco, przygotowując różne dania na obiad lub kolację. Na przykład uwielbiane przez moją rodzinę leczo (przepis) albo cukinie zapiekane z mięsem mielonym (przepis). Z pozostałej części tych warzyw robię przetwory na zimę. Dzisiaj mam propozycję dla osób lubiących bardziej pikantne smaki. Jest to sałatka z cukinii z papryczką chili. Gorąco polecam spróbować.
Składniki:
- 2 kg cukinii
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 3 cebule
- 1 główka czosnku
- 2 papryczki chili
- 3 łyżki soli
Zalewa:
- 1 i 1/4 szklanki octu
- 1/4 szklanki oleju
- 1 szklanka cukru
Przygotowanie:
1. Cukinie umyć. Jeżeli mamy niedużą to pokroić w plasterki, a jeżeli większą to w ćwiartki. Przełożyć do miski. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie paski, dodać do cukinii. Papryczki umyć, pokroić cienko do sałatki. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki. Dodać do miski. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę do miski. Wsypać sól, wymieszać i odstawić na godzinę.
2. Składniki zalewy zagotować, przestudzić. Wlać do sałatki. Wymieszać.
3.Tak przygotowaną sałatkę poprzekładać do słoików i zalać powstałą zalewą. Zakręcić i pasteryzować 5-8 minut od momentu zagotowania.
Pingback:Sałatka z cukinii i natki pietruszki do słoików - Danka Pichci
Czy do zalewy nie dodaje sie wody?
nie dodajemy, ponieważ cukinia puszcza dosyć dużo soku
Czy łyżki soli do sałatki z cukini i chilli mają być płaskie?
tak
Czy po 5-8 min pasteryzacji słoiki od razu wyjmujemy z garnka?
Czy odwracamy?
jak troche się ostudzą to wyjmujemy z garnka i odwracamy