Sałatka z ogórków w zalewie miodowo-octowej jest prosta w przygotowaniu, a smakuje wyśmienicie. Oczywiście trochę czasu musimy poświęcić na pokrojenie wszystkich składników, ale ogórków nie trzeba obierać, więc zrobimy to dość szybko. Sałatka z ogórków w zalewie miodowo-octowej jest nie tylko smaczna, ale też kolorowa, ponieważ wśród składników są kolorowe papryki, marchew i biała cebula (można ją zastąpić czerwoną). Ogórki, z których będziemy robić sałatkę nie muszą być równe i proste, ale takie, których nie wykorzystamy w całości do innych przetworów, czyli krzywe i nierównej grubości. Dodatek miodu do zalewy nadaje sałatce ciekawego smaku. Taka sałatka z ogórków w zalewie miodowo-octowej to nie tylko świetny dodatek do obiadu, ale także smaczna przekąska na różnego rodzaju imprezy.
Składniki na Sałatkę z ogórków w zalewie miodowo-octowej:
- 1 i 1/2 kg ogórków gruntowych
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielona lub żółta
- 350 g białej cebuli
- 4 marchewki
- 4 ząbki czosnku
- po 1/2 łyżeczki gorczycy do każdego słoika
Zalewa:
- 5 szklanek wody
- 1 szklanka octu spirytusowego 10%
- 3/4 szklanki cukru
- 4 łyżki miodu
- 1 i 1/2 łyżki soli
Przygotowanie Sałatki z ogórków w zalewie miodowo-octowej:
- Ogórki umyć (nie obierać), pokroić w plasterki, przełożyć do miski.
- Marchew umyć, obrać, pokroić w cienkie plasterki, dodać do ogórków.
- Cebulę obrać, przekroić na pół, pokroić w półplasterki, przełożyć do miski z ogórkami.
- Papryki umyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski. Przełożyć do miski z pozostałymi składnikami.
- Czosnek obrać, drobno posiekać, dodać do miski z ogórkami. Całość dokładnie wymieszać.
- Na dno umytych osuszonych słoików wsypać po 1/2 łyżeczki gorczycy i wkładać przygotowaną sałatkę. Mocno upychać.
- Wodę i ocet wlać do garnka. Dodać sól, wstawić na gaz, doprowadzić do wrzenia. Następnie wsypać cukier, wymieszać, zagotować. Garnek zdjąć z ognia. Dodać miód, wymieszać do rozpuszczenia się miodu. Gorącą zalewę wlać do słoików z sałatką. Słoiki zakręcić.
- Dno większego garnka wyłożyć ścierką bawełnianą, poukładać słoiki, wlać wody do 3/4 wysokości słoików. Garnek przykryć, wstawić na gaz i pasteryzować około 8 minut od momentu zagotowania wody. Garnek zdjąć z ognia, chwilę przestudzić, następnie ciepłe słoiki wyjąć i ułożyć do góry dnem na suchej ścierce bawełnianej. Pozostawić do całkowitego wystudzenia.
- Z podanej ilości składników uzyskałam 7 słoików o pojemności 500 ml.
- Polecam wypróbować przepis na sałatkę węgierską do słoików.