- 2 kg ogórków
- 4-5 cebul
- 3 marchewki
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 1 główka czosnku
- 2 łyżki soli
- pieprz mielony
- po 1/2 łyżeczki gorczycy i 4 ziarenka ziela angielskiego do każdego słoika
Zalewa:
- 1 szklanka wody
- 3/4 szklanki octu
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki oliwy
Przygotowanie:
1. Ogórki umyć, pokroić w plasterki do większej miski. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki, dodać do ogórków. Całość posypać solą, wymieszać, odstawić na około 2 godziny. Po tym czasie odcedzić. 2. Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach do sałatki.
3. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski i przełożyć do miski z sałatką.
4. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, dodać do sałatki. Całość wymieszać i doprawić pieprzem.
5. Składniki na zalewę zagotować i zalać nią sałatkę. Odstawić na 2 godziny.
6. Do umytych słoików wsypać gorczycę i ziarenka ziela angielskiego. Przełożyć sałatkę i zalać zalewą, która została w misce.
7. Słoiki pozakręcać i pasteryzować około 8-10 minut.
Pingback:Sałatka węgierska do słoików - Danka Pichci