Menu Zamknij

Sałatka sycylijska do słoików

Mając warzywa z własnego ogrodu staram się je w jakiś sposób zagospodarować. Część z nich wykorzystuję na bieżąco, a z nadmiaru robię przetwory na zimę. Ogórki i cukinia należą do tych warzyw, które rosną bardzo szybko i często trzeba je zrywać. Dlatego najwięcej przetworów na zimę robię właśnie z nich. Idealnym rozwiązaniem na zagospodarowanie tych warzyw jest sałatka sycylijska do słoików. Jest to sałatka wielowarzywna, w skład której wchodzą, oprócz ogórków i cukinii, marchew, cebula, papryka. O ile wymienione wyżej warzywa to dość popularne połączenie to dodatek do sałatki selera naciowego nie jest tak oczywisty. Jednak czasami warto spróbować czegoś nowego i odkryć nowy smak. Sałatka sycylijska do słoików jest kolorowa, smaczna, chrupiąca, a dodatek selera naciowego nadaje jej ciekawego smaku. Zamarynowana w zalewie octowej sałatka sycylijska do słoików sprawdzi się jako dodatek do obiadów lub kanapek.

Sałatka sycylijska do słoików

Składniki na Sałatkę sycylijską do słoików:

  • 1/2 kg ogórków gruntowych
  • 1/2 kg marchwi
  • 1 nieduża młoda cukinia (1/2 kg)
  • 1/2 kg cebuli białej
  • 1/2 kg czerwonej papryki
  • 1 pęczek selera naciowego
  • 2 płaskie łyżki soli kuchennej
  • 2 łyżeczki pieprzu mielonego

Zalewa:

  • 2 szklanki octu spirytusowego 10%
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka ziaren gorczycy
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 4 liście laurowe
Sałatka sycylijska do słoików

Przygotowanie Sałatki sycylijskiej do słoików:

  1. Ogórki, cukinię, marchew, paprykę umyć.
  2. Ogórki pokroić w plasterki, przełożyć do większej miski.
  3. Cukinię pokroić w półplasterki lub ćwiartki. Przełożyć do ogórków.
  4. Marchew obrać, pokroić w cienkie plasterki. Przełożyć do miski.
  5. Paprykę przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie paski. Dodać do pozostałych składników.
  6. Cebulę obrać, przekroić na pół, pokroić w półplasterki lub piórka. Przełożyć do miski.
  7. Selera pokroić w kostkę, dodać do miski z pozostałymi składnikami.
  8. Pokrojone warzywa w misce posolić, wymieszać, odstawić na 2-3 godziny, aby puściły soki.
  9. Ocet wlać do garnka, dodać liście laurowe, kolendrę, gorczycę. Garnek wstawić na gaz, zagotować. Następnie wsypać cukier, wymieszać do rozpuszczenia cukru, zagotować. Garnek zdjąć z ognia.
  10. Z warzyw odlać powstały płyn, a do warzyw wlać ciepłą zalewę octową i wsypać mielony pieprz. Wymieszać. Miskę przykryć i odstawić na około 7-8 godzin lub na całą noc. Następnie sałatkę włożyć do umytych i osuszonych słoików, zakręcić.
  11. Dno większego garnka wyłożyć ścierką bawełnianą. Włożyć zakręcone słoiki, wlać wodę (może być ciepła) do 3/4 wysokości słoika. Garnek przykryć, wstawić na gaz i pasteryzować około 8 minut od momentu zagotowania wody. Garnek zdjąć z ognia. Lekko przestudzone słoiki wyjąć z wody i ułożyć do góry dnem na suchej ścierce bawełnianej. Pozostawić do całkowitego ostudzenia.
  12. Z powyższej ilości składników uzyskałam 7 słoików o pojemności 500 ml.
  13. Polecam wypróbować przepis na sałatkę węgierską do słoików.
Sałatka sycylijska do słoików
Opublikowany wPrzetwory

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *