Mając warzywa z własnego ogrodu staram się je w jakiś sposób zagospodarować. Część z nich wykorzystuję na bieżąco, a z nadmiaru robię przetwory na zimę. Ogórki i cukinia należą do tych warzyw, które rosną bardzo szybko i często trzeba je zrywać. Dlatego najwięcej przetworów na zimę robię właśnie z nich. Idealnym rozwiązaniem na zagospodarowanie tych warzyw jest sałatka sycylijska do słoików. Jest to sałatka wielowarzywna, w skład której wchodzą, oprócz ogórków i cukinii, marchew, cebula, papryka. O ile wymienione wyżej warzywa to dość popularne połączenie to dodatek do sałatki selera naciowego nie jest tak oczywisty. Jednak czasami warto spróbować czegoś nowego i odkryć nowy smak. Sałatka sycylijska do słoików jest kolorowa, smaczna, chrupiąca, a dodatek selera naciowego nadaje jej ciekawego smaku. Zamarynowana w zalewie octowej sałatka sycylijska do słoików sprawdzi się jako dodatek do obiadów lub kanapek.
Składniki na Sałatkę sycylijską do słoików:
- 1/2 kg ogórków gruntowych
- 1/2 kg marchwi
- 1 nieduża młoda cukinia (1/2 kg)
- 1/2 kg cebuli białej
- 1/2 kg czerwonej papryki
- 1 pęczek selera naciowego
- 2 płaskie łyżki soli kuchennej
- 2 łyżeczki pieprzu mielonego
Zalewa:
- 2 szklanki octu spirytusowego 10%
- 1 i 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżka ziaren gorczycy
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- 4 liście laurowe
Przygotowanie Sałatki sycylijskiej do słoików:
- Ogórki, cukinię, marchew, paprykę umyć.
- Ogórki pokroić w plasterki, przełożyć do większej miski.
- Cukinię pokroić w półplasterki lub ćwiartki. Przełożyć do ogórków.
- Marchew obrać, pokroić w cienkie plasterki. Przełożyć do miski.
- Paprykę przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie paski. Dodać do pozostałych składników.
- Cebulę obrać, przekroić na pół, pokroić w półplasterki lub piórka. Przełożyć do miski.
- Selera pokroić w kostkę, dodać do miski z pozostałymi składnikami.
- Pokrojone warzywa w misce posolić, wymieszać, odstawić na 2-3 godziny, aby puściły soki.
- Ocet wlać do garnka, dodać liście laurowe, kolendrę, gorczycę. Garnek wstawić na gaz, zagotować. Następnie wsypać cukier, wymieszać do rozpuszczenia cukru, zagotować. Garnek zdjąć z ognia.
- Z warzyw odlać powstały płyn, a do warzyw wlać ciepłą zalewę octową i wsypać mielony pieprz. Wymieszać. Miskę przykryć i odstawić na około 7-8 godzin lub na całą noc. Następnie sałatkę włożyć do umytych i osuszonych słoików, zakręcić.
- Dno większego garnka wyłożyć ścierką bawełnianą. Włożyć zakręcone słoiki, wlać wodę (może być ciepła) do 3/4 wysokości słoika. Garnek przykryć, wstawić na gaz i pasteryzować około 8 minut od momentu zagotowania wody. Garnek zdjąć z ognia. Lekko przestudzone słoiki wyjąć z wody i ułożyć do góry dnem na suchej ścierce bawełnianej. Pozostawić do całkowitego ostudzenia.
- Z powyższej ilości składników uzyskałam 7 słoików o pojemności 500 ml.
- Polecam wypróbować przepis na sałatkę węgierską do słoików.