Menu Zamknij

Ogórki po kaszubsku

Ogórki po kaszubsku to nic innego jak popularne ogórki konserwowe, ale jeszcze z jednym składnikiem. W słoiku z ogórkami po kaszubsku znajdują się cebula, czosnek, baldachy kopru, przyprawy oraz dodatkowo czerwona papryka, dzięki której ogórki nabierają lekko paprykowego smaku. Natomiast zalewa jest taka sama, czyli woda, ocet, sól i cukier. Ponadto ja dodałam jeszcze kminek, który można pominąć, jeżeli ktoś go nie lubi. Przepis na ogórki po kaszubsku jest prosty i przy odrobinie dobrych chęci każdy może sobie przygotować takie przetwory na zimę. Takie korniszony będą świetnym dodatkiem do dań obiadowych, szczególnie mięsnych, a także do kanapek.

Składniki na Ogórki po kaszubsku:

  • 2 kg gruntowych ogórków konserwowych
  • 1 biała cebula
  • 1 duża czerwona papryka lub 2 mniejsze
  • 6 niedużych ząbków czosnku
  • 6 gałązek kopru z baldachem
  • po 1/2 łyżeczki gorczycy do każdego słoika
  • po 3 ziarna ziela angielskiego do każdego słoika
  • po 1/4 łyżeczki kminku do każdego słoika

Zalewa:

  • 5 szklanek wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 6 łyżek cukru
  • 1 łyżka soli
  • 6 słoików o pojemności 600 ml
Ogórki po kaszubsku

Przygotowanie Ogórków po kaszubsku:

  1. Do garnka wlać wodę, ocet, dodać sól. Garnek wstawić na gaz, zagotować. Następnie wsypać cukier. Wymieszać do rozpuszczenia cukru. Garnek zdjąć z ognia. Pozostawić zalewę do przestudzenia.
  2. Paprykę umyć, osuszyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i pokroić w grubsze paski.
  3. Cebulę obrać, pokroić na 6 krążków. Czosnek obrać. Jeśli są duże ząbki to podzielić na mniejsze.
  4. Ogórki dokładnie umyć.
  5. Słoiki dokładnie umyć i osuszyć, a następnie włożyć do nich po gałązce kopru, plaster cebuli i ząbek czosnku. Następnie układać ciasno ogórki razem z kawałkami papryki.
  6. Do każdego słoika wsypać po 1/2 łyżeczki gorczycy, 3 ziarna ziela angielskiego, 1/4 łyżeczki kminku i wlać przestudzoną zalewę.
  7. Słoiki zakręcić i wstawić do większego garnka wyłożonego bawełnianą ścierką. Wlać wodę tak, aby sięgała do wysokości 3/4 słoików. Garnek przykryć, wstawić na gaz, zagotować. Zmniejszyć płomień i gotować na wolnym ogniu przez około 5 minut. Jeszcze ciepłe słoiki wyjąć z garnka i ułożyć na ścierce do góry dnem. Pozostawić do ostygnięcia.
  8. Polecam wypróbować przepis na ogórki krokodylki.
Ogórki po kaszubsku
Opublikowany wPrzetwory

1 Komentarz

  1. Pingback:Ogórki po zbójnicku - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *