Menu Zamknij

Ogórki po kaszubsku

Ogórki po kaszubsku to nic innego jak popularne ogórki konserwowe, ale jeszcze z jednym składnikiem. W słoiku z ogórkami po kaszubsku znajdują się cebula, czosnek, baldachim kopru, przyprawy oraz dodatkowo czerwona papryka, dzięki której ogórki nabierają lekko paprykowego smaku. Natomiast zalewa jest taka sama, czyli woda, ocet, sól i cukier. Ponadto ja dodałam jeszcze kminek, który można pominąć, jeżeli ktoś go nie lubi. Przepis na ogórki po kaszubsku jest prosty i przy odrobinie dobrych chęci każdy może sobie przygotować takie przetwory na zimę. Takie korniszony będą świetnym dodatkiem do dań obiadowych, szczególnie mięsnych, a także do kanapek.

Składniki na Ogórki po kaszubsku:

  • 2 kg gruntowych ogórków konserwowych
  • 1 biała cebula
  • 1 duża czerwona papryka lub 2 mniejsze
  • 6 niedużych ząbków czosnku
  • 6 gałązek kopru z baldachimem
  • po 1/2 łyżeczki gorczycy do każdego słoika
  • po 3 ziarna ziela angielskiego do każdego słoika
  • po 1/4 łyżeczki kminku do każdego słoika

Zalewa:

  • 5 szklanek wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 6 łyżek cukru
  • 1 łyżka soli
  • 6 słoików o pojemności 600 ml
Ogórki po kaszubsku

Przygotowanie Ogórków po kaszubsku:

  1. Do garnka wlać wodę, ocet, dodać sól. Garnek wstawić na gaz, zagotować. Następnie wsypać cukier. Wymieszać do rozpuszczenia cukru. Garnek zdjąć z ognia. Pozostawić zalewę do przestudzenia.
  2. Paprykę umyć, osuszyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i pokroić w grubsze paski.
  3. Cebulę obrać, pokroić na 6 krążków. Czosnek obrać. Jeśli są duże ząbki to podzielić na mniejsze.
  4. Ogórki dokładnie umyć.
  5. Słoiki dokładnie umyć i osuszyć, a następnie włożyć do nich po gałązce kopru, plaster cebuli i ząbek czosnku. Następnie układać ciasno ogórki razem z kawałkami papryki.
  6. Do każdego słoika wsypać po 1/2 łyżeczki gorczycy, 3 ziarna ziela angielskiego, 1/4 łyżeczki kminku i wlać przestudzoną zalewę.
  7. Słoiki zakręcić i wstawić do większego garnka wyłożonego bawełnianą ścierką. Wlać wodę tak, aby sięgała do wysokości 3/4 słoików. Garnek przykryć, wstawić na gaz, zagotować. Zmniejszyć płomień i gotować na wolnym ogniu przez około 5 minut. Jeszcze ciepłe słoiki wyjąć z garnka i ułożyć na ścierce do góry dnem. Pozostawić do ostygnięcia.
  8. Polecam wypróbować przepis na ogórki krokodylki.
Ogórki po kaszubsku
Opublikowany wPrzetwory

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *