Menu Zamknij

Ogórki po zbójnicku

Ogórki po zbójnicku to propozycja dla osób lubiących ostrzejsze smaki. Do ich przygotowania potrzebujemy tylko dwóch podstawowych składników, czyli ogórków i cebuli. Pozostałe składniki to przyprawy, ocet i cukier. Ogórki po zbójnicku swój ostry smak zawdzięczają dodaniu do zalewy sporej ilości ostrej papryki i pieprzu. Jednak jeżeli ktoś lubi mniej pikantne smaki to ilości te można zmniejszyć lub część ostrej papryki zastąpić słodką. Przepis na ogórki po zbójnicku jest prosty, a ogóreczki są lekko słodkie, chrupiące i wyraziste w smaku. Do zrobienia takich przetworów możemy wykorzystać ogórki lekko krzywe, które kroimy w plasterki. Natomiast jeżeli mamy ogórki proste to można je pokroić w słupki. Do przygotowania ogórków po zbójnicku nadadzą się również większe okazy, ale wtedy trzeba je obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w słupki. Takie pikantne ogórki to idealny dodatek do obiadów lub kanapek. Sprawdzą się także do dań z grilla.

Ogórki po zbójnicku

Składniki na Ogórki po zbójnicku:

  • 2 kg niedużych ogórków gruntowych
  • 250 g białej cebuli
  • 1 łyżka soli

Zalewa:

  • 2/3 szklanki octu
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
  • 2 łyżeczki gorczycy
  • 2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 2 łyżeczki curry
Ogórki po zbójnicku

Przygotowanie Ogórków po zbójnicku:

  1. Ogórki umyć, pokroić w plasterki, przełożyć do miski.
  2. Cebulę obrać, przekroić na pół, pokroić w półplasterki lub kostkę. Dodać do ogórków.
  3. Do miski dodać łyżkę soli, wymieszać. Miskę przykryć bawełnianą ścierką i pozostawić na 2-3 godziny.
  4. Do rondelka wlać ocet. Rondel wstawić na gaz i jak zacznie wrzeć, wsypać cukier oraz przyprawy. Wymieszać i zagotować. Rondel zdjąć z ognia.
  5. Ogórki przełożyć do umytych i osuszonych słoików (ciasno upychać). Następnie zalać lekko ostudzoną zalewą. Gdyby zalewy zabrakło, można uzupełnić przegotowaną wodą. Słoiki zakręcić.
  6. Dno większego garnka wyłożyć ścierką bawełnianą, ułożyć zakręcone słoiki, zalać ciepłą wodą do 3/4 wysokości słoika. Garnek przykryć, wstawić na gaz i gotować około 5 minut od momentu zagotowania wody. Garnek zdjąć z ognia. Lekko przestudzone słoiki wyjąć i ułożyć dnem do góry na bawełnianej ścierce. Pozostawić do całkowitego ostudzenia.
  7. Z takiej ilości składników uzyskałam 5 słoików o pojemności 500 ml.
  8. Polecam wypróbować przepis na ogórki po kaszubsku.
Ogórki po zbójnicku
Opublikowany wPrzetwory

1 Komentarz

  1. Pingback:Ogórki po żydowsku - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *