Ogórki po zbójnicku to propozycja dla osób lubiących ostrzejsze smaki. Do ich przygotowania potrzebujemy tylko dwóch podstawowych składników, czyli ogórków i cebuli. Pozostałe składniki to przyprawy, ocet i cukier. Ogórki po zbójnicku swój ostry smak zawdzięczają dodaniu do zalewy sporej ilości ostrej papryki i pieprzu. Jednak jeżeli ktoś lubi mniej pikantne smaki to ilości te można zmniejszyć lub część ostrej papryki zastąpić słodką. Przepis na ogórki po zbójnicku jest prosty, a ogóreczki są lekko słodkie, chrupiące i wyraziste w smaku. Do zrobienia takich przetworów możemy wykorzystać ogórki lekko krzywe, które kroimy w plasterki. Natomiast jeżeli mamy ogórki proste to można je pokroić w słupki. Do przygotowania ogórków po zbójnicku nadadzą się również większe okazy, ale wtedy trzeba je obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w słupki. Takie pikantne ogórki to idealny dodatek do obiadów lub kanapek. Sprawdzą się także do dań z grilla.

Składniki na Ogórki po zbójnicku:
- 2 kg niedużych ogórków gruntowych
- 250 g białej cebuli
- 1 łyżka soli
Zalewa:
- 2/3 szklanki octu
- 2/3 szklanki cukru
- 2 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
- 2 łyżeczki gorczycy
- 2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 2 łyżeczki curry

Przygotowanie Ogórków po zbójnicku:
- Ogórki umyć, pokroić w plasterki, przełożyć do miski.
- Cebulę obrać, przekroić na pół, pokroić w półplasterki lub kostkę. Dodać do ogórków.
- Do miski dodać łyżkę soli, wymieszać. Miskę przykryć bawełnianą ścierką i pozostawić na 2-3 godziny.
- Do rondelka wlać ocet. Rondel wstawić na gaz i jak zacznie wrzeć, wsypać cukier oraz przyprawy. Wymieszać i zagotować. Rondel zdjąć z ognia.
- Ogórki przełożyć do umytych i osuszonych słoików (ciasno upychać). Następnie zalać lekko ostudzoną zalewą. Gdyby zalewy zabrakło, można uzupełnić przegotowaną wodą. Słoiki zakręcić.
- Dno większego garnka wyłożyć ścierką bawełnianą, ułożyć zakręcone słoiki, zalać ciepłą wodą do 3/4 wysokości słoika. Garnek przykryć, wstawić na gaz i gotować około 5 minut od momentu zagotowania wody. Garnek zdjąć z ognia. Lekko przestudzone słoiki wyjąć i ułożyć dnem do góry na bawełnianej ścierce. Pozostawić do całkowitego ostudzenia.
- Z takiej ilości składników uzyskałam 5 słoików o pojemności 500 ml.
- Polecam wypróbować przepis na ogórki po kaszubsku.


Pingback:Ogórki po żydowsku - Danka Pichci
A ile wody do zalewy trzeba?
do zalewy nie dodaje się wody, ponieważ ogórki po zasypaniu solą puszczą sok
Pingback:Ogórki po ukraińsku - Danka Pichci