Najpopularniejsze placki warzywne to te zrobione z tartych ziemniaków. Większość z nas je uwielbia, jednak placki warzywne można też przygotować z innych warzyw. Na przykład cukinii lub dyni, a ja ostatnio zrobiłam placki brokułowe. Do zrobienia tych placków, oprócz podstawowego składnika, którym jest brokuł dodałam jeszcze dwa starte ziemniaki. Placki brokułowe to świetny pomysł na letni, bezmięsny obiad, a przygotowuje się je bardzo szybko. Są one smaczne, delikatne, doskonale smakują z kleksem kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je również serwować z sosem czosnkowym. W zależności od tego, co kto lubi. Takie placki z brokułu można również upiec w piekarniku, wówczas układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez około 15-20 minut w temperaturze 180 st.C.
Składniki na Placki brokułowe:
- 1 brokuł (500 g)
- 2 średniej wielkości ziemniaki (200 g)
- 1 nieduża cebula
- 50 g startego żółtego sera
- 1 duże jajko lub 2 mniejsze
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2-3 łyżki mąki pszennej
- 1/2 pęczka zielonego koperku
- sól, pieprz, 1/2 łyżeczki curry
- olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie Placków brokułowych:
- Brokuła podzielić na mniejsze kawałki, przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem, dodać 1/2 łyżeczki soli. Garnek przykryć, wstawić na gaz i gotować około 5 minut od momentu zagotowania się wody. Następnie garnek zdjąć z ognia. Brokuła odcedzić na durszlaku i przelać zimną wodą.
- Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć do miski na tarce jarzynowej o średnich oczkach.
- Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Dodać do miski z ziemniakami.
- Przestudzonego brokuła drobno pokroić, przełożyć do miski.
- Do miski wbić jajko. Dodać starty żółty ser, mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną. Doprawić solą, pieprzem i curry. Dodać drobno posiekany koperek. Całość dokładnie wymieszać. Masa powinna mieć gęstą konsystencję (jak na placki ziemniaczane). Gdyby była zbyt rzadka to można dodać jeszcze łyżkę mąki pszennej.
- Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju rzepakowego i łyżką nakładać nieduże placki brokułowe. Smażyć na średnim ogniu z obu stron przez około 2-3 minuty. Usmażone placki przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Podawać z kleksem śmietany, jogurtu naturalnego lub z sosem czosnkowym.
- Polecam wypróbować przepis na placki z młodej kapusty.