Menu Zamknij

Placki brokułowe

Najpopularniejsze placki warzywne to te zrobione z tartych ziemniaków. Większość z nas je uwielbia, jednak placki warzywne można też przygotować z innych warzyw. Na przykład cukinii lub dyni, a ja ostatnio zrobiłam placki brokułowe. Do zrobienia tych placków, oprócz podstawowego składnika, którym jest brokuł dodałam jeszcze dwa starte ziemniaki. Placki brokułowe to świetny pomysł na letni, bezmięsny obiad, a przygotowuje się je bardzo szybko. Są one smaczne, delikatne, doskonale smakują z kleksem kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je również serwować z sosem czosnkowym. W zależności od tego, co kto lubi. Takie placki z brokułu można również upiec w piekarniku, wówczas układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez około 15-20 minut w temperaturze 180 st.C.

Placki brokułowe

Składniki na Placki brokułowe:

  • 1 brokuł (500 g)
  • 2 średniej wielkości ziemniaki (200 g)
  • 1 nieduża cebula
  • 50 g startego żółtego sera
  • 1 duże jajko lub 2 mniejsze
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 pęczka zielonego koperku
  • sól, pieprz, 1/2 łyżeczki curry
  • olej rzepakowy do smażenia
Placki brokułowe

Przygotowanie Placków brokułowych:

  1. Brokuła podzielić na mniejsze kawałki, przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem, dodać 1/2 łyżeczki soli. Garnek przykryć, wstawić na gaz i gotować około 5 minut od momentu zagotowania się wody. Następnie garnek zdjąć z ognia. Brokuła odcedzić na durszlaku i przelać zimną wodą.
  2. Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć do miski na tarce jarzynowej o średnich oczkach.
  3. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Dodać do miski z ziemniakami.
  4. Przestudzonego brokuła drobno pokroić, przełożyć do miski.
  5. Do miski wbić jajko. Dodać starty żółty ser, mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną. Doprawić solą, pieprzem i curry. Dodać drobno posiekany koperek. Całość dokładnie wymieszać. Masa powinna mieć gęstą konsystencję (jak na placki ziemniaczane). Gdyby była zbyt rzadka to można dodać jeszcze łyżkę mąki pszennej.
  6. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju rzepakowego i łyżką nakładać nieduże placki brokułowe. Smażyć na średnim ogniu z obu stron przez około 2-3 minuty. Usmażone placki przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Podawać z kleksem śmietany, jogurtu naturalnego lub z sosem czosnkowym.
  7. Polecam wypróbować przepis na placki z młodej kapusty.
Placki brokułowe
Placki brokułowe
Placki brokułowe
Opublikowany wObiad, Śniadanie i kolacja

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *