Menu Zamknij

Ogórki w pomidorach do słoików

Ogórki w pomidorach to bardzo smaczna i szybka do zrobienia sałatka do słoików na zimę. Do przygotowania takiej sałatki możemy wykorzystać ogórki różnej wielkości i kształtu, nie muszą być one idealnie proste, ponieważ będą krojone w plasterki. Robiąc ogórki w pomidorach do słoików ja nie obierałam warzyw, ale jeżeli ktoś woli ogórki bez skórki to może je obrać. Ogórki w pomidorach to sałatka, do zrobienia której potrzebne są tylko dwa podstawowe składniki, czyli ogórki i cebula. W wielu tego typu przepisach zalewę musimy gotować, a w tym przypadku nie ma takiej konieczności. Wszystkie składniki zalewy wystarczy wymieszać z warzywami. Ogórki w pomidorach do słoików są delikatne w smaku, nie za słodkie, jak dla nas rewelacyjne. Są doskonałe jako dodatek do kanapek lub obiadu. Przepis na ogórki w pomidorach do słoików jest bardzo prosty, a lista składników krótka, więc przy odrobinie dobrych chęci każdy może przygotować taką sałatkę na zimę.

Ogórki w pomidorach do słoików

Składniki na Ogórki w pomidorach do słoików:

  • 2 i 1/2 kg ogórków gruntowych
  • 1/2 kg cebuli
  • 1 łyżka soli
  • 1/2 szklanki octu spirytusowego 10%
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 słoiczek (200 g) koncentratu pomidorowego
  • 1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu czarnego
Ogórki w pomidorach do słoików

Przygotowanie Ogórków w pomidorach do słoików:

  1. Ogórki umyć, pokroić w plasterki do miski. Cebule obrać, pokroić w półplasterki, przełożyć do ogórków. Do pokrojonych warzyw dodać sól, wymieszać i odstawić na 1,5 godziny.
  2. Do pokrojonych ogórków (nie odlewać soku) dodać olej rzepakowy, cukier, ocet, koncentrat pomidorowy, doprawić pieprzem i dokładnie wymieszać. Pozostawić na 2-3 godziny.
  3. Przygotowaną sałatkę przełożyć do umytych i osuszonych słoików razem z zalewą. Słoiki zakręcić.
  4. Na spód większego garnka włożyć bawełnianą ścierkę, poukładać zakręcone słoiki, zalać zimną wodą do wysokości 3/4 słoika. Garnek przykryć, wstawić na gaz, zagotować, następnie zmniejszyć gaz i gotować na wolnym ogniu przez około 15 minut. Garnek zdjąć z ognia i ciepłe słoiki wyłożyć na ścierkę przewracając dnem do góry. Pozostawić do całkowitego wystudzenia.
  5. Polecam wypróbować przepis na sałatkę węgierską do słoików.
Opublikowany wPrzetwory

4 Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *