Menu Zamknij

Ogórki w pomidorach do słoików

Ogórki w pomidorach to bardzo smaczna i szybka do zrobienia sałatka do słoików na zimę. Do przygotowania takiej sałatki możemy wykorzystać ogórki różnej wielkości i kształtu, nie muszą być one idealnie proste, ponieważ będą krojone w plasterki. Robiąc ogórki w pomidorach do słoików ja nie obierałam warzyw, ale jeżeli ktoś woli ogórki bez skórki to może je obrać. Ogórki w pomidorach to sałatka, do zrobienia której potrzebne są tylko dwa podstawowe składniki, czyli ogórki i cebula. W wielu tego typu przepisach zalewę musimy gotować, a w tym przypadku nie ma takiej konieczności. Wszystkie składniki zalewy wystarczy wymieszać z warzywami. Ogórki w pomidorach do słoików są delikatne w smaku, nie za słodkie, jak dla nas rewelacyjne. Są doskonałe jako dodatek do kanapek lub obiadu. Przepis na ogórki w pomidorach do słoików jest bardzo prosty, a lista składników krótka, więc przy odrobinie dobrych chęci każdy może przygotować taką sałatkę na zimę.

Ogórki w pomidorach do słoików

Składniki na Ogórki w pomidorach do słoików:

  • 2 i 1/2 kg ogórków gruntowych
  • 1/2 kg cebuli
  • 1 łyżka soli
  • 1/2 szklanki octu spirytusowego 10%
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 słoiczek (200 g) koncentratu pomidorowego
  • 1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu czarnego
Ogórki w pomidorach do słoików

Przygotowanie Ogórków w pomidorach do słoików:

  1. Ogórki umyć, pokroić w plasterki do miski. Cebule obrać, pokroić w półplasterki, przełożyć do ogórków. Do pokrojonych warzyw dodać sól, wymieszać i odstawić na 1,5 godziny.
  2. Do pokrojonych ogórków (nie odlewać soku) dodać olej rzepakowy, cukier, ocet, koncentrat pomidorowy, doprawić pieprzem i dokładnie wymieszać. Pozostawić na 2-3 godziny.
  3. Przygotowaną sałatkę przełożyć do umytych i osuszonych słoików razem z zalewą. Słoiki zakręcić.
  4. Na spód większego garnka włożyć bawełnianą ścierkę, poukładać zakręcone słoiki, zalać zimną wodą do wysokości 3/4 słoika. Garnek przykryć, wstawić na gaz, zagotować, następnie zmniejszyć gaz i gotować na wolnym ogniu przez około 15 minut. Garnek zdjąć z ognia i ciepłe słoiki wyłożyć na ścierkę przewracając dnem do góry. Pozostawić do całkowitego wystudzenia.
  5. Polecam wypróbować przepis na sałatkę węgierską do słoików.
Opublikowany wPrzetwory

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *