Menu Zamknij

Szarlotka orzechowa z bezą

Szarlotka to niewątpliwie najpopularniejsze ciasto kończącego się lata. Jabłka dojrzewają na drzewach – to najlepszy czas na zrobienie tego pysznego ciasta. Przepisów na szarlotkę jest wiele, ale może kogoś zainspiruje szarlotka orzechowa z bezą i skorzysta z poniższego przepisu na to ciasto. Orzechy, które dodajemy do kruchego ciasta należy najpierw zmielić w młynku lub tak, jak ja to zrobiłam: zawinięte w bawełnianą ścierkę pokruszyłam tłuczkiem do mięsa (nie muszą one być bardzo drobne). Dodatkowym składnikiem, który urozmaica smak ciasta jest suszona żurawina, ale można ją zastąpić również rodzynkami lub pominąć. Szarlotka orzechowa z bezą to idealne ciasto do popołudniowej kawy. Do zrobienia tego pysznego deseru najlepsze są jabłka kwaśne i niezawierające dużo soku, na przykład szara reneta. Ciasto po wyjęciu z piekarnika i przestudzeniu należy oprószyć cukrem pudrem. Taka szarlotka orzechowa z bezą może śmiało konkurować z tradycyjnym ciastem drożdżowym z owocami. Idealnie kruche ciasto z orzechami, soczysta masa jabłkowa oraz lekka i słodka beza to cechy, którymi charakteryzuje się szarlotka orzechowa z bezą.

Szarlotka orzechowa z bezą

Składniki na blaszkę o wymiarach 22×32 cm.

Składniki na Szarlotkę orzechową z bezą:

Ciasto:

  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3 większe jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier wanilinowy
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 100 g zmielonych włoskich orzechów
  • 1 kostka (200 g) zimnego masła
  • szczypta soli

Masa jabłkowa:

  • 1 i 1/2 kg jabłek
  • 4 łyżki suszonej żurawiny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Beza:

  • 3 białka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli
  • 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • 2 łyżki bułki tartej lub kaszy manny
Szarlotka orzechowa z bezą

Przygotowanie Szarlotki orzechowej z bezą:

  1. Przygotowanie ciasta. Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia do miski. Dodać cukier wanilinowy, cukier puder, zmielone orzechy włoskie, szczyptę soli. Wymieszać. Następnie dodać pokrojone w kawałki zimne masło. Razem posiekać nożem lub siekaczką. Zrobić dołek. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka dodać do ciasta, a białka pozostawić do zrobienia bezy. Ponownie wymieszać nożem. Kolejno ręką wyrobić jednolite ciasto. Uformować wałek. Podzielić na 2 nierówne części (2/3 i 1/3). Każdą z nich zawinąć w folię spożywczą. Odłożyć do lodówki na około 2 godziny.
  2. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Z lodówki wyjąć większą część ciasta. Na tarce jarzynowej o grubych oczkach zetrzeć na dno blachy. Wyrównać i docisnąć dłonią. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. na 15 minut. Po tym czasie wyjąć i ciasto oprószyć bułką tartą lub kaszą manną.
  3. Przygotowanie masy jabłkowej. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, drobno pokroić. Przełożyć do większego garnka. Garnek wstawić na gaz. Do jabłek dodać cukier, cynamon i żurawinę. Wymieszać. Dusić, ciągle mieszając, aż jabłka będą miękkie. Garnek zdjąć z ognia. Dodać 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, dokładnie wymieszać. Masę jabłkową wyłożyć na podpieczone kruche ciasto. Wyrównać.
  4. Przygotowanie bezy. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania wsypywać partiami cukier. Następnie dodać sok z cytryny i łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Zmiksować do połączenia składników. Ubitą pianę wyłożyć na masę jabłkową. Wyrównać.
  5. Z lodówki wyjąć mniejszą część ciasta. Zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach na bezę. Blaszkę z ciastem włożyć do piekarnika nagrzanego do 175 st.C. i piec przez około 45-50 minut. Ciasto wyjąć i odstawić do przestudzenia.
  6. Ostudzona szarlotka orzechowa z bezą najlepiej smakuje oprószona cukrem pudrem lub polukrowana.
  7. Polecam wypróbować przepis na szarlotkę sypaną.
Szarlotka orzechowa z bezą
Szarlotka orzechowa z bezą
Opublikowany wCiasta i desery

2 Komentarze

  1. Pingback:Ciasto z budyniem i brzoskwiniami - Danka Pichci

  2. Pingback:Szarlotka krucho-drożdżowa - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *