Menu Zamknij

Cukinia w zalewie musztardowej

Cukinia to jedno z nielicznych warzyw, które rośnie bardzo szybko i trzeba ją zrywać dosyć często, ponieważ najlepsze warzywo jest takie, które nie wykształciło jeszcze gniazd nasiennych. Młoda cukinia jest miękka i przygotowując z niej różne potrawy, nie ma konieczności jej obierania. To warzywo bardzo często wykorzystuję w swojej kuchni robiąc z niego dania obiadowe, ale też przetwory na zimę. Mam już kilka takich sprawdzonych i ulubionych przepisów, ale lubię robić też coś nowego i tym razem w słoikach wylądowała cukinia w zalewie musztardowej. Jest to przepis bardzo prosty i niewymagający dużo pracy, bo musimy tylko zagotować zalewę musztardowo-octową, umyć, pokroić cukinię i włożyć do słoików. Cukinia w zalewie musztardowej to smaczny dodatek do obiadu lub kanapek. Tak przygotowana cukinia w zalewie musztardowej jest lekko słodka, a jednocześnie trochę ostra. Musztarda miodowa dodana do zalewy nadaje jej słodkiego posmaku, a ta z całymi ziarnami gorczycy – ostrości. Pozostałe przyprawy dodane do słoika dopełniają smak. Cukinia w zalewie musztardowej to doskonały pomysł na wykorzystanie obfitych plonów tego warzywa.

Cukinia w zalewie musztardowej

Składniki na Cukinię w zalewie musztardowej:

  • około 4 kg młodej cukinii
  • do każdego słoika: 1 nieduży ząbek czosnku, 1 liść laurowy, 4 ziarna ziela angielskiego, gałązka kopru z baldachem

Zalewa:

  • 7 szklanek wody
  • 1 i 1/2 szklanki octu spirytusowego 10%
  • 1 szklanka cukru
  • 3 płaskie łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka czarnego lub kolorowego pieprzu w ziarnach
  • 5 łyżeczek musztardy francuskiej z całymi ziarnami gorczycy
  • 1 słoiczek musztardy miodowej (185 g)
Cukinia w zalewie musztardowej

Przygotowanie Cukinii w zalewie musztardowej:

  1. Do większego garnka wlać wodę i ocet. Dodać sól i pieprz. Garnek wstawić na gaz, zagotować. Następnie wsypać cukier. Mieszając gotować do rozpuszczenia cukru. Garnek zdjąć z ognia. Dodać musztardę miodową i francuską. Dokładnie wymieszać do rozpuszczenia. Zalewę pozostawić do ostudzenia.
  2. Do umytych i osuszonych słoików włożyć po gałązce kopru z baldachem, liściu laurowym, 4 ziarna ziela angielskiego i obrany ząbek czosnku.
  3. Cukinie umyć, osuszyć, odciąć końcówki. Cukinie pokroić w słupki o dowolnej długości usuwając gniazda nasienne. Pokrojoną cukinię układać ciasno w słoikach. Słoiki zalać przestudzoną zalewą i zakręcić. Dno większego garnka wyłożyć ścierką bawełnianą, następnie poukładać zakręcone słoiki. Wlać wody do 3/4 wysokości słoika, garnek przykryć, wstawić na gaz i pasteryzować około 10 minut od momentu zagotowania wody. Garnek zdjąć z ognia. Lekko przestudzone słoiki wyjąć z garnka, ułożyć na suchej ścierce bawełnianej odwrócone do góry dnem. Pozostawić do całkowitego ostudzenia.
  4. Z powyższej ilości składników uzyskałam 6 słoików o pojemności 900 ml.
  5. Polecam wypróbować przepis na ogórki po kozacku.
Cukinia w zalewie musztardowej
Cukinia w zalewie musztardowej
Opublikowany wPrzetwory

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *