Menu Zamknij

Ciasto z budyniem i brzoskwiniami

W okresie wiosenno-letnim, kiedy mam świeże owoce z własnego ogrodu bardzo często wykorzystuję je do pieczenia ciast. Zazwyczaj są to proste i szybkie ciasta z kruszonką, natomiast kiedy zaczynają dojrzewać jabłka to stawiam na szarlotki. Inspirując się trochę tym rodzajem wypieku zrobiłam ciasto z budyniem i brzoskwiniami. Składa się ono z kruchego spodu, warstwy budyniowej z pokrojonymi brzoskwiniami oraz kruszonki. Jest to deser, który łatwo przygotować i każdemu powinien się udać, raczej trudno, aby coś poszło nie tak. Ciasto z budyniem i brzoskwiniami na kruchym spodzie z delikatnym budyniem i soczystymi owocami to prosty przepis na coś słodkiego do kawy. Robiąc ciasto z budyniem i brzoskwiniami wykorzystałam świeże owoce, których wcześniej nie dusiłam, jak w przypadku jabłek do szarlotki. Deser taki można też zrobić z owocami z puszki, które należy tylko odsączyć z zalewy, pokroić i ułożyć na masie budyniowej.

Ciasto z budyniem i brzoskwiniami

Składniki na blaszkę o wymiarach 23×28 cm.

Składniki na Ciasto z budyniem i brzoskwiniami:

Ciasto kruche:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 kostka (200 g) masła
  • 2 duże jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa budyniowa:

  • 3 szklanki mleka
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru (2×40 g)
  • 3 łyżki cukru

Dodatkowo:

  • około 800 g świeżych brzoskwiń
  • cukier puder do posypania
Ciasto z budyniem i brzoskwiniami

Przygotowanie Ciasta z budyniem i brzoskwiniami:

  1. Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia do miski. Dodać cukier, cukier wanilinowy, schłodzone i pokrojone masło. Całość posiekać nożem lub siekaczką. Zrobić dołek, wbić 2 jajka, ponownie wymieszać nożem. Następnie dłońmi zagnieść szybko gładkie ciasto. Zrobić wałek. Podzielić na 2 nierówne części (3/4 i 1/4). Oba kawałki ciasta zawinąć oddzielnie w folię spożywczą. Włożyć do lodówki na 15 minut.
  2. Spód blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Większy kawałek ciasta wyjąć z lodówki. Wykleić nim spód blachy (można ciasto rozwałkować na papierze i razem z papierem przełożyć do blachy lub zetrzeć na tarce i ugnieść dłońmi). Ponakłuwać widelcem. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec około 10 minut.
  3. Przygotowanie budyniu. Dwie szklanki mleka wlać do garnka i wstawić na gaz. Do pozostałego mleka wsypać proszek budyniowy, dodać cukier. Dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną mieszankę budyniową wlewać do gotującego się mleka ciągle mieszając, aby nie powstały grudki. Gotować do momentu, aż budyń będzie gęsty i zacznie się bąblić. Ciepły budyń wyłożyć na podpieczony spód, wyrównać.
  4. Brzoskwinie umyć, przekroić na pół, usunąć pestki, pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć jeden przy drugim na budyniu delikatnie wciskając. Następnie wyjąć drugi kawałek ciasta z lodówki, zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach na brzoskwinie. Blaszkę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec około 45 minut.
  5. Upieczone i ostudzone ciasto przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
  6. Polecam wypróbować przepis na szarlotkę orzechową z bezą.
Ciasto z budyniem i brzoskwiniami
Opublikowany wCiasta i desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *