Menu Zamknij

Szarlotka krucho-drożdżowa

Szarlotka to rodzaj ciasta po które zazwyczaj sięgam w okresie letnio-jesiennym, kiedy zaczynają dojrzewać jabłka w ogrodzie. Jest to wypiek, który najczęściej robię na cieście kruchym lub półkruchym, a dzisiaj powstała u mnie szarlotka krucho-drożdżowa. Robi się ją podobnie, jak tą na cieście półkruchym z małą różnicą, a mianowicie w śmietanie rozpuszczamy drożdże, które następnie dodajemy do posiekanego z mąką pszenną masła oraz żółtek i szybko zagniatamy gładkie ciasto. Do zrobienia szarlotki najlepsze są jabłka odmiany szara reneta, ale mogą też być inne lekko kwaśne. Od kwasowości jabłek zależy ilość dodanego cukru do musu. Szarlotka krucho-drożdżowa to ciasto łączące w sobie dwa rodzaje ciasta, a dodatek drożdży sprawia, że jest ono bardzo delikatne i lżejsze od kruchego. Szarlotka krucho-drożdżowa to deser, który możemy zajadać również na ciepło, natomiast w letnie upalne dni można ją również serwować z ulubionymi lodami.

Szarlotka krucho-drożdżowa

Składniki na blaszkę o wymiarach 23×33 cm.

Składniki na Szarlotkę krucho-drożdżową:

  • 450 g mąki pszennej + mąka do podsypania
  • 4 żółtka
  • 1 kostka (200 g) masła
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 4 łyżki cukru
  • 30 g drożdży
  • szczypta soli
  • około 1/2 szklanki bułki tartej
  • 2 kg jabłek
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
Szarlotka krucho-drożdżowa

Przygotowanie Szarlotki krucho-drożdżowej:

  1. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić lub zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Przełożyć do garnka, dodać cukier. Garnek wstawić na gaz i dusić, aż jabłka puszczą sok. Dusić około 15 minut do częściowego odparowania soku. Następnie dodać cynamon, wymieszać. Garnek zdjąć z ognia, odstawić do przestudzenia.
  2. Śmietanę przełożyć do kubka, dodać łyżkę cukru, można lekko podgrzać, dodać pokruszone drożdże. Wymieszać do rozpuszczenia drożdży.
  3. Do miski lub na stolnicę przesiać mąkę pszenną ze szczyptą soli. Dodać zimne masło i cukier. Posiekać nożem, aż powstanie kruszonka. Następnie dodać żółtka i rozpuszczone drożdże w śmietanie. Całość ponownie wymieszać nożem. Następnie szybko zagnieść jednolite, gładkie ciasto. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną większą, drugą mniejszą.
  4. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Większą część ciasta rozwałkować na prostokąt nieco większy od blachy. Ciasto obficie podsypać mąką pszenną, aby nie kleiło się do stolnicy i wałka. Następnie przełożyć do blachy. Ciasto posypać połową bułki tartej. Wyłożyć mus jabłkowy, wyrównać, posypać pozostałą bułką tartą. Następnie rozwałkować drugą część ciasta. Przełożyć na blachę. Skleić na około brzegi. Wierzch ciasta nakłuć widelcem. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
  5. Szarlotkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec około 45-50 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć z piekarnika. Przestudzić i polukrować lub posypać cukrem pudrem.
  6. Polecam wypróbować przepis na szarlotkę orzechową z bezą.
Szarlotka krucho-drożdżowa
Opublikowany wCiasta i desery

1 Komentarz

  1. Pingback:Szarlotka migdałowa - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *