Fasolka szparagowa po bretońsku to szybsza wersja tradycyjnej fasolki po bretońsku gotowanej z suchych ziaren fasoli. Jest to danie, które przygotujemy w ciągu 40 minut, ponieważ fasolka szparagowa jest miękka i gotuje się ją szybko. Ponadto nie ma konieczności jej namaczania, jak w przypadku suchych ziaren fasoli. Poza tym fasolka szparagowa po bretońsku to danie, które robi się tak samo, jak tą tradycyjną i smakuje podobnie. W okresie letnim, kiedy mamy dostęp do świeżych warzyw to taka wersja fasolki szparagowej po bretońsku jest lżejsza, idealna na letni obiad. Moja fasolka szparagowa po bretońsku została przygotowana z dwóch gatunków fasoli, a mianowicie z płaskiej fasoli tyczkowej i żółtych, okrągłych strąków, bo takie mam z własnego ogrodu. Jednak tę potrawę można przygotować z fasolki zielonej. W każdym przypadku danie będzie smakowało tak samo.

Składniki na Fasolkę szparagową po bretońsku:
- 800 g fasolki szparagowej
- 400 g kiełbasy (śląska, podwawelska lub toruńska)
- 150 g surowego boczku wędzonego
- 1 większa cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 słoiczek (190 g) koncentratu pomidorowego
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka majeranku
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
- kilka gałązek natki pietruszki

Przygotowanie Fasolki szparagowej po bretońsku:
- Fasolkę szparagową umyć, odciąć końce, pokroić na mniejsze kawałki o długości około 3-4 cm. Pokrojoną fasolkę przełożyć do garnka. Dodać 1/2 łyżeczki soli, liście laurowe i ziele angielskie. Zalać wrzątkiem w takiej ilości, aby fasolka była przykryta. Garnek przykryć, wstawić na gaz i gotować około 5-10 minut, aby fasolka była półtwarda.
- Boczek pokroić w paski lub kostkę. Kiełbasę pokroić w większą kostkę lub półplasterki. Cebulę obrać, pokroić w niedużą kostkę.
- Boczek włożyć na suchą, rozgrzaną patelnię. Smażyć do lekkiego zrumienienia i wytopienia się tłuszczu. Następnie na patelnię dodać pokrojoną kiełbasę. Chwilę podsmażyć. Kolejno na patelnię dodać pokrojoną cebulę i obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć do momentu zrumienienia się cebuli i kiełbasy co chwilę mieszając. Do podsmażonej kiełbasy z cebulą dodać łyżeczkę słodkiej papryki. Wymieszać, podsmażyć minutę. Zawartość patelni przełożyć do gotującej się fasolki. Do garnka dodać koncentrat pomidorowy, łyżeczkę cukru, majeranek, około 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu. Garnek przykryć uchylając pokrywkę i gotować na wolnym ogniu około 15-20 minut. W międzyczasie parę razy przemieszać. Na koniec spróbować i ewentualnie jeszcze doprawić.
- Natkę pietruszki umyć, drobno posiekać, przed podaniem posypać fasolkę.
- Polecam wypróbować przepis na klopsiki z fasolką szparagową.
