Menu Zamknij

Szarlotka na półkruchym cieście

Szarlotka na półkruchym cieście jest prosta, szybka w przygotowaniu i smakuje wyśmienicie. Do zrobienia musu jabłkowego najlepsze będą jabłka odmiany szara reneta, ja miałam inne (nie znam nazwy) i ciasto też było dobre. Ważne jest, aby mus jabłkowy nie był zbyt rzadki, dlatego jabłka należy dusić do odparowania nadmiaru soku. Ewentualnie można dodać też łyżkę bułki tartej w celu zagęszczenia musu. Szarlotka na półkruchym cieście to wypiek, przy którym nie musimy wcześnie podpiekać spodu, tylko po przygotowaniu całego ciasta blachę wkładamy do piekarnika. Wierzchnią część ciasta można rozwałkować albo zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach lub odrywać po kawałku ciasta i układać na musie jabłkowym. W każdym przypadku szarlotka będzie pyszna. Maślana, delikatna szarlotka na półkruchym cieście to wypiek który można podawać na ciepło z gałką waniliowych lub śmietankowych lodów.

Szarlotka na półkruchym cieście

Składniki na blaszkę o wymiarach 24×24 cm.

Składniki na Szarlotkę na półkruchym cieście:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 duże jajko
  • 200 g schłodzonego masła
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%

Mus jabłkowy:

  • 2 kg jabłek
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
Szarlotka na półkruchym cieście

Przygotowanie Szarlotki na półkruchym cieście:

  1. Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodać cukier, pokrojone zimne masło. Całość posiekać nożem lub siekaczką do powstania kruszonki. Następnie wbić jajko, dodać łyżkę śmietany i zagnieść gładkie, jednolite ciasto. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.
  2. Przygotowanie musu jabłkowego. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na drobne kawałki lub zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Jabłka przełożyć do większego garnka, dodać 2 łyżki cukru. Garnek wstawić na gaz i smażyć na niewielkim ogniu do powstania gładkiego musu. Podczas smażenia mieszać, aby jabłka się nie przypaliły. Garnek zdjąć z ognia, dodać łyżeczkę cynamonu, wymieszać i odstawić mus do przestudzenia.
  3. Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na dwie części: 2/3 i 1/3. Większą część rozwałkować na papierze na wielkość blachy razem z papierem przełożyć do blachy. Następnie na cieście rozsmarować przestudzony mus jabłkowy. Z pozostałego ciasta odrywać kawałki i układać na musie jabłkowym. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec około 50 minut (do zrumienienia). Ciasto wyjąć z piekarnika, pozostawić do wystudzenia. Przed podaniem polukrować lub oprószyć cukrem pudrem.
  4. Polecam wypróbować przepis na szarlotkę krucho-drożdżową.
Szarlotka na półkruchym cieście
Szarlotka na półkruchym cieście
Opublikowany wCiasta i desery

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *