Menu Zamknij

Gofry z cukinii

Gofry kojarzą nam się głównie z ciepłym, chrupiącym waflem podawanym na słodko z różnymi dodatkami, na przykład z bitą śmietaną, owocami lub dżemem. W takiej wersji uwielbiają je nie tylko dzieci, ale też dorośli. Jednak gofry można też robić wytrawne, przykładem na to są gofry z cukinii. Robi się je tak samo, jak te tradycyjne dodając do ciasta startą i odciśniętą cukinię. Do przygotowania gofrów z cukinii najlepiej wybrać młode warzywo, które jest miękkie i nie ma jeszcze wykształconych gniazd nasiennych. Cukinii takiej nie musimy obierać ze skórki, bo jest ona bardzo miękka. Cukinia to warzywo delikatne, które świetnie łączy się z ziołami (u mnie jest to koperek), ale do ciasta na gofry można dodać inne ulubione zioła. Gofry z cukinii są aromatyczne, delikatne, świetnie smakują z kleksem kwaśnej, gęstej śmietany lub sosem czosnkowym. Można je też serwować w formie kanapek, na przykład z pomidorami i ogórkiem lub sałatą. Wytrawna wersja ulubionego słodkiego deseru, jakim są gofry z cukinii to dobry pomysł na letni obiad.

Gofry z cukinii

Składniki na Gofry z cukinii:

  • 1 nieduża młoda cukinia (około 300 g)
  • 1 duże jajko
  • 1/4 szklanki mleka
  • 4-5 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju rzepakowego do ciasta+ 1 łyżka do posmarowania gofrownicy
  • 1 łyżka pokrojonego koperku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu lub mniej

Przygotowanie Gofrów z cukinii:

  1. Cukinię umyć, osuszyć, odkroić końcówki, zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Przełożyć do miski, dodać 1/2 łyżeczki soli, wymieszać, odstawić na 15 minut, aby cukinia puściła soki.
  2. Do oddzielnej miski wsypać mąkę pszenną, dodać proszek do pieczenia, szczyptę soli, wymieszać. Białko oddzielić od żółtka. Żółtko dodać do mąki. Białko ubić z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę.
  3. Cukinię odsączyć z płynów, przełożyć do miski z mąką pszenną, dodać łyżkę oleju rzepakowego i koperek. Wlać mleko. Doprawić pieprzem. Dokładnie wymieszać do połączenia składników. Na koniec dodać ubitą pianę z białka. Ponownie delikatnie wymieszać. Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję.
  4. Gofrownicę dobrze nagrzać. Następnie posmarować olejem rzepakowym. Łyżką nakładać ciasto rozprowadzając po całej gofrownicy. Przykryć i smażyć około 6-7 minut do zrumienienia. Upieczone gofry przełożyć na kratkę w celu ostudzenia. Podawać z kleksem gęstej kwaśnej śmietany lub ulubionym sosem.
  5. Polecam wypróbować przepis na Cukinię a’la Caprese.
Gofry z cukinii
Gofry z cukinii
Opublikowany wObiad

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *