Gofry kojarzą nam się głównie z ciepłym, chrupiącym waflem podawanym na słodko z różnymi dodatkami, na przykład z bitą śmietaną, owocami lub dżemem. W takiej wersji uwielbiają je nie tylko dzieci, ale też dorośli. Jednak gofry można też robić wytrawne, przykładem na to są gofry z cukinii. Robi się je tak samo, jak te tradycyjne dodając do ciasta startą i odciśniętą cukinię. Do przygotowania gofrów z cukinii najlepiej wybrać młode warzywo, które jest miękkie i nie ma jeszcze wykształconych gniazd nasiennych. Cukinii takiej nie musimy obierać ze skórki, bo jest ona bardzo miękka. Cukinia to warzywo delikatne, które świetnie łączy się z ziołami (u mnie jest to koperek), ale do ciasta na gofry można dodać inne ulubione zioła. Gofry z cukinii są aromatyczne, delikatne, świetnie smakują z kleksem kwaśnej, gęstej śmietany lub sosem czosnkowym. Można je też serwować w formie kanapek, na przykład z pomidorami i ogórkiem lub sałatą. Wytrawna wersja ulubionego słodkiego deseru, jakim są gofry z cukinii to dobry pomysł na letni obiad.
Składniki na Gofry z cukinii:
- 1 nieduża młoda cukinia (około 300 g)
- 1 duże jajko
- 1/4 szklanki mleka
- 4-5 łyżek mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka oleju rzepakowego do ciasta+ 1 łyżka do posmarowania gofrownicy
- 1 łyżka pokrojonego koperku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu lub mniej
Przygotowanie Gofrów z cukinii:
- Cukinię umyć, osuszyć, odkroić końcówki, zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Przełożyć do miski, dodać 1/2 łyżeczki soli, wymieszać, odstawić na 15 minut, aby cukinia puściła soki.
- Do oddzielnej miski wsypać mąkę pszenną, dodać proszek do pieczenia, szczyptę soli, wymieszać. Białko oddzielić od żółtka. Żółtko dodać do mąki. Białko ubić z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę.
- Cukinię odsączyć z płynów, przełożyć do miski z mąką pszenną, dodać łyżkę oleju rzepakowego i koperek. Wlać mleko. Doprawić pieprzem. Dokładnie wymieszać do połączenia składników. Na koniec dodać ubitą pianę z białka. Ponownie delikatnie wymieszać. Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję.
- Gofrownicę dobrze nagrzać. Następnie posmarować olejem rzepakowym. Łyżką nakładać ciasto rozprowadzając po całej gofrownicy. Przykryć i smażyć około 6-7 minut do zrumienienia. Upieczone gofry przełożyć na kratkę w celu ostudzenia. Podawać z kleksem gęstej kwaśnej śmietany lub ulubionym sosem.
- Polecam wypróbować przepis na Cukinię a’la Caprese.