Ogórki w curry to jedne z naszych ulubionych przetworów na zimę i robię je co roku. W tym sezonie ogórkowym też tak jest, ale zrobiłam te warzywa również w nieco innej wersji, a mianowicie ogórki w curry i kurkumie. Smakują one podobnie, jak te pierwsze, ale na ich przygotowanie poświęcimy nieco mniej czasu. Robiąc ogórki w curry i kurkumie nie musimy ich obierać, tylko umyte pokroić w grubsze plastry, włożyć do słoików, zalać marynatą, a następnie zakręcone słoiki zagotować. Przygotowując takie przetwory z ogórków możemy wykorzystać do nich warzywa różnej wielkości i kształtów. Tak też było w moim przypadku, ponieważ pozbierałam ostatnie ogórki w ogrodzie i zrobiłam z nich przetwory na zimę. Ogórki w curry i kurkumie są łagodne w smaku. Sprawdzą się jako dodatek do obiadów, jak też i do kanapek.

Składniki na Ogórki w curry i kurkumie:
- 2 i 1/2 kg ogórków gruntowych
- 1 średniej wielkości cebula
- do każdego słoika: gałązka kopru z baldachem, 4 ziarenka ziela angielskiego, 1 liść laurowy, 1 goździk, 1/2 łyżeczki gorczycy
Zalewa:
- 7 szklanek wody
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 1 i 1/2 szklanki octu spirytusowego
- 3 łyżki soli
- 1 i 1/2 łyżeczki curry
- 1 i 1/2 łyżeczki kurkumy

Przygotowanie Ogórki w curry i kurkumie:
- Ogórki umyć, odkroić końcówki, pokroić w plastry o grubości około 1-2 cm.
- Do umytych i osuszonych słoików włożyć po gałązce kopru, 4 ziarenka ziela angielskiego, liściu laurowym, goździku i 1/2 łyżeczki gorczycy.
- Cebulę obrać, pokroić w plastry. Po jednym plasterku włożyć do każdego słoika.
- Pokrojone w plastry ogórki powkładać do przygotowanych słoików.
- Do garnka wlać wodę, dodać ocet i sól. Garnek wstawić na gaz, zagotować. Następnie wsypać cukier, kurkumę i curry. Wymieszać do rozpuszczenia cukru. Ponownie zagotować. Gorącą zalewą zalać ogórki w słoikach. Słoiki zakręcić.
- Na spodzie większego garnka wyłożyć ścierkę bawełnianą, poukładać słoiki, wlać wody do 3/4 wysokości słoika. Garnek przykryć, wstawić na gaz, zagotować. Następnie zmniejszyć gaz i pasteryzować słoiki około 10-15 minut. Skręcić gaz. Lekko przestudzone słoiki wyjąć z garnka i ułożyć na ścierce bawełnianej dnem do góry. Pozostawić do całkowitego ostudzenia.
- Polecam wypróbować przepis na ogórki w curry.

Pingback:Sałatka obiadowa do słoików - Danka Pichci
Pytanko mam do Pani a ile trzeba gotować ten słoiki bo pierwszy raz będę robić przetwory?
Od momentu zagotowania wody, słoiki pasteryzować około 10-15 minut