Menu Zamknij

Ogórki w curry i kurkumie

Ogórki w curry to jedne z naszych ulubionych przetworów na zimę i robię je co roku. W tym sezonie ogórkowym też tak jest, ale zrobiłam te warzywa również w nieco innej wersji, a mianowicie ogórki w curry i kurkumie. Smakują one podobnie, jak te pierwsze, ale na ich przygotowanie poświęcimy nieco mniej czasu. Robiąc ogórki w curry i kurkumie nie musimy ich obierać, tylko umyte pokroić w grubsze plastry, włożyć do słoików, zalać marynatą, a następnie zakręcone słoiki zagotować. Przygotowując takie przetwory z ogórków możemy wykorzystać do nich warzywa różnej wielkości i kształtów. Tak też było w moim przypadku, ponieważ pozbierałam ostatnie ogórki w ogrodzie i zrobiłam z nich przetwory na zimę. Ogórki w curry i kurkumie są łagodne w smaku. Sprawdzą się jako dodatek do obiadów, jak też i do kanapek.

Ogórki w curry i kurkumie

Składniki na Ogórki w curry i kurkumie:

  • 2 i 1/2 kg ogórków gruntowych
  • 1 średniej wielkości cebula
  • do każdego słoika: gałązka kopru z baldachem, 4 ziarenka ziela angielskiego, 1 liść laurowy, 1 goździk, 1/2 łyżeczki gorczycy

Zalewa:

  • 7 szklanek wody
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 1 i 1/2 szklanki octu spirytusowego
  • 3 łyżki soli
  • 1 i 1/2 łyżeczki curry
  • 1 i 1/2 łyżeczki kurkumy
Ogórki w curry i kurkumie

Przygotowanie Ogórki w curry i kurkumie:

  1. Ogórki umyć, odkroić końcówki, pokroić w plastry o grubości około 1-2 cm.
  2. Do umytych i osuszonych słoików włożyć po gałązce kopru, 4 ziarenka ziela angielskiego, liściu laurowym, goździku i 1/2 łyżeczki gorczycy.
  3. Cebulę obrać, pokroić w plastry. Po jednym plasterku włożyć do każdego słoika.
  4. Pokrojone w plastry ogórki powkładać do przygotowanych słoików.
  5. Do garnka wlać wodę, dodać ocet i sól. Garnek wstawić na gaz, zagotować. Następnie wsypać cukier, kurkumę i curry. Wymieszać do rozpuszczenia cukru. Ponownie zagotować. Gorącą zalewą zalać ogórki w słoikach. Słoiki zakręcić.
  6. Na spodzie większego garnka wyłożyć ścierkę bawełnianą, poukładać słoiki, wlać wody do 3/4 wysokości słoika. Garnek przykryć, wstawić na gaz, zagotować. Następnie zmniejszyć gaz i pasteryzować słoiki około 10-15 minut. Skręcić gaz. Lekko przestudzone słoiki wyjąć z garnka i ułożyć na ścierce bawełnianej dnem do góry. Pozostawić do całkowitego ostudzenia.
  7. Polecam wypróbować przepis na ogórki w curry.
Ogórki w curry i kurkumie
Opublikowany wPrzetwory

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *