Menu Zamknij

Sos kurkowy

Aromatyczny i delikatny sos kurkowy to idealny dodatek do makaronu, klusek oraz mięs – na przykład do tradycyjnego schabowego. W okresie letnio-jesiennym, kiedy tylko nadarzy się okazja wyjeżdżamy do lasów w poszukiwaniu kurek, borowików, podgrzybków, itp. Kurki, jak i pozostałe grzyby można wykorzystać na wiele sposobów. Między innymi robiąc na śniadanie jajecznicę na kurkach. Można też je marynować w occie. Te ostatnie zostawiam w spiżarni na zimę, a w sezonie grzybowym najlepszy sposób to oczywiście sos kurkowy. Podstawą takiego sosu oprócz wspomnianych kurek jest też słodka śmietanka 30%, dzięki której sos jest aksamitny i delikatny. Kurki w sosie śmietankowym są jędrne, smaczne i można je podawać ze świeżym pieczywem. Oczywiście najlepszy sos kurkowy jest ze świeżych grzybów i taki zrobimy tylko w sezonie jesiennym. Natomiast jeżeli najdzie nas ochota na sos kurkowy poza sezonem to w takiej sytuacji sprawdzą się kurki mrożone. W tym przypadku grzybów nie rozmrażamy, tylko bezpośrednio po wyjęciu z zamrażarki wrzucamy je na rozgrzany tłuszcz, dzięki temu cały aromat pozostaje na patelni, a kurki są jędrne i nie rozpadają się.

Sos kurkowy

Składniki na Sos kurkowy:

  • 250 g kurek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 średniej wielkości biała cebula
  • 200 ml śmietanki 30% lub 18%
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz do smaku
  • zielona natka pietruszki do posypania
Sos kurkowy

Przygotowanie Sosu kurkowego:

  1. Grzyby oczyścić, opłukać (najlepiej pod bieżącą wodą). Mniejsze zostawić w całości, a większe przekroić na pół.
  2. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na większej patelni rozgrzać łyżkę oleju. Dodać pokrojoną cebulę. Podsmażyć około 2 minut, nie rumienić. Następnie dodać obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać.
  3. Na patelnię dodać 2 łyżki masła. Podsmażyć do roztopienia. Następnie wrzucić kurki i smażyć około 6-7 minut co chwilę mieszając. W międzyczasie doprawić solą i pieprzem. Kolejno na patelnię wlać śmietankę. Dusić około 2-3 minut, aż sos zgęstnieje. Przed podaniem posypać posiekaną zieloną natką pietruszki.
  4. Polecam wypróbować przepis na schab w sosie kurkowym.
Sos kurkowy
Sos kurkowy
Opublikowany wObiad

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *