Kurki to jedne z moich ulubionych grzybów leśnych. Na blogu mam już przepis na pyszne risotto kurkowe, a dzisiaj zrobiłam schab z tymi grzybami. Jednak z racji tego, że mamy zimę wykorzystałam do tego dania kurki mrożone. Mimo to sos jest pyszny i aromatyczny!
Składniki:
- około 700 g schabu bez kości
- 250 g kurek (u mnie mrożone)
- 1 nieduża cebula
- 250 ml śmietanki 30%
- 1 szklanka bulionu
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oleju
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Mięso umyć, oczyścić z błonek, pokroić w plastry jak na tradycyjne schabowe. Oprószyć solą, pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć plastry mięsa z obu stron na złoty kolor. Przełożyć na talerz.
2. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na patelni roztopić masło. Dodać cebulkę, zeszklić. Następnie dodać kurki. Smażyć około 10 minut. Następnie zalać bulionem. Dodać podsmażone mięso. Przykryć i na wolnym ogniu dusić około 20-30 minut, aż schab będzie miękki.
3. Mięso wyjąć na talerz. Na patelnię wlać śmietankę. Gotować, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem. Na koniec mięso z powrotem dodać do sosu.
Tez często taki robię.
Wpadnij i do mnie
http://www.natalia-i-jej-świat.pl
Pingback:Sos kurkowy - Danka Pichci