Menu Zamknij

Zapiekanka chłopska

Zapiekanki są dobrym pomysłem na smaczny i sycący obiad. Do ich przygotowania wystarczy tylko kilka składników. Podstawą większości zapiekanek jest makaron, ziemniaki lub ryż. Przykładem na to może być zapiekanka chłopska, do przygotowania której wykorzystałam ugotowane ziemniaki, które zostały mi z poprzedniego dnia. Ponadto w zapiekance znalazła się też kiełbasa śląska, boczek wędzony, cebula i czosnek. Pokrojone w plasterki ziemniaki układamy warstwowo w naczyniu żaroodpornym na przemian z podsmażoną na boczku kiełbasą. Jak każde tego typu danie, zapiekanka chłopska jest też posypana startym, żółtym serem. Natomiast, aby zapiekanka nie była sucha, to została ona polana sosem śmietanowo-jajecznym. Zapiekanka chłopska to danie, które można przygotować wcześniej, a przed planowanym podaniem wstawić na 30 minut do piekarnika i obiad gotowy. Jest to też danie, które możemy wzbogacić o dodatkowe składniki, a mogą to być pieczarki lub papryka.

Zapiekanka chłopska

Składniki na Zapiekankę chłopską:

  • około 800 g obranych i ugotowanych ziemniaków
  • 300 g kiełbasy (śląska, podwawelska lub zwyczajna)
  • 200 g boczku wędzonego
  • 150 g tartego żółtego sera
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka masła do wysmarowania naczynia żaroodpornego
  • sól, pieprz do smaku
Zapiekanka chłopska

Przygotowanie Zapiekanki chłopskiej:

  1. Boczek pokroić w kostkę. Kiełbasę pokroić w półplasterki. Cebulę obrać, pokroić w kostkę.
  2. Suchą patelnię wstawić na gaz, dodać pokrojony boczek i smażyć do wytopienia tłuszczu. Następnie dodać pokrojoną kiełbasę. Podsmażyć do zrumienienia. Na patelnię dodać pokrojoną cebulę i obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość wymieszać i chwilę podsmażyć.
  3. Ziemniaki pokroić w plasterki. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Na spodzie ułożyć połowę ziemniaków. Oprószyć 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich. Następnie przełożyć podsmażoną kiełbasę z boczkiem. Posypać 1/2 startego sera. Następnie wyłożyć pozostałe ziemniaki. Śmietankę przelać do kubka, dodać jajko, doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dodać pozostałe zioła prowansalskie (1/2 łyżeczki). Całość dokładnie wymieszać. Tak przygotowanym sosem polać zapiekankę. Wierzch posypać pozostałym startym żółtym serem.
  4. Zapiekankę chłopską wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. i zapiekać około 30 minut.
  5. Polecam wypróbować przepis na zapiekankę makaronową z kiełbasą i cukinią.
Zapiekanka chłopska
Zapiekanka chłopska
Opublikowany wObiad

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *