Menu Zamknij

Placki ziemniaczane z pieczarkami

Najpopularniejsze i najsmaczniejsze placki warzywne to tradycyjne placki ziemniaczane. Można je modyfikować na różne sposoby dodając do masy ziemniaczanej na przykład marchew, paprykę, cukinię, itp. Ja tym razem zrobiłam placki ziemniaczane z pieczarkami. Można by sądzić, że do masy warzywnej dodałam starte pieczarki, ale to nie tak. A mianowicie pokrojone (można zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach) pieczarki podsmażyłam z cebulą na patelni. Kolejnym krokiem było przygotowanie masy ziemniaczanej, którą robi się tak samo jak na tradycyjne placki ziemniaczane. Następna czynność to smażenie placków, które zaczynamy od nałożenia na rozgrzaną patelnię cienkiej warstwy masy ziemniaczanej, na to warstwę podsmażonych pieczarek i przykrywamy kolejną warstwą masy ziemniaczanej. Całość smażymy na niewielkim ogniu z obu stron na złoty kolor. Jeżeli ktoś ma obawy, że placki ziemniaczane z pieczarkami podczas przewracania rozpadną się – to tak się nie dzieje. Jednak gdyby były z tym problemy to placki można przewracać przy pomocy szpatułki i widelca. Placki ziemniaczane z pieczarkami najlepiej smakują na ciepło, można je podawać z kleksem kwaśnej gęstej śmietany. Dobre też będą w towarzystwie ulubionej surówki.

Placki ziemniaczane z pieczarkami

Składniki na Placki ziemniaczane z pieczarkami:

  • 1 kg ziemniaków
  • 350 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 1 łyżka masła
Placki ziemniaczane z pieczarkami

Przygotowanie Placków ziemniaczanych z pieczarkami:

  1. Pieczarki oczyścić, pokroić w półplasterki lub grubszą kostkę. Cebulę obrać, przekroić na pół. Jedną połowę cebuli pokroić w kostkę.
  2. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju rzepakowego, dodać łyżkę masła. Przełożyć pokrojoną cebulę. Podsmażyć do lekkiego zrumienienia. Następnie na patelnię dodać pokrojone pieczarki i obrany, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Smażyć do całkowitego odparowania wody. Doprawić solą i pieprzem. Patelnię zdjąć z ognia.
  3. Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć do miski na tarce jarzynowej o średnich lub grubych oczkach. Drugą połowę cebuli drobno posiekać lub zetrzeć na tarce jarzynowej. Dodać do startych ziemniaków. Z ziemniaków można odlać nadmiar wody. Do masy ziemniaczanej wbić jajko, dodać mąkę pszenną, 1/2 łyżeczki soli, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dokładnie wymieszać. Masa powinna być gęsta.
  4. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju rzepakowego. Nałożyć łyżką porcję masy ziemniaczanej. Uformować cienki, okrągły placek. Następnie włożyć podsmażonych pieczarek. Wyrównać. Przykryć kolejną porcją masy ziemniaczanej, wyrównać. Placki ziemniaczane z pieczarkami smażyć na niewielkim ogniu z obu stron na złoty kolor.
  5. Usmażone placki przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
  6. Polecam wypróbować przepis na placki w serowym cieście.
Placki ziemniaczane z pieczarkami
Placki ziemniaczane z pieczarkami
Opublikowany wObiad

1 Komentarz

  1. Pingback:Placki z cebuli z curry - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *