Pieczarki to bardzo popularne grzyby, które są dostępne przez cały rok. Mają one szerokie zastosowanie w naszej kuchni, dlatego sięgam po nie dość często. Dodaję je do różnego rodzaju sosów i zapiekanek, stanowią też farsz do naleśników lub pasztecików. Tym razem zrobiłam pieczarki w serowym cieście. Ciasto serowe robi się tak samo jak naleśnikowe, z tą różnicą, że zamiast mleka dodajemy starty żółty ser. To ciasto musi być gęste, aby nie spływało z pieczarek. Kapelusze grzybów po zanurzeniu w takim cieście obtaczamy w bułce tartej i smażymy na gorącym oleju. Ciasto serowe możemy doprawić według własnych upodobań smakowych. U mnie jest to oregano i tradycyjnie sól oraz czarny pieprz, czyli pieczarki w serowym cieście mają ziołowy posmak. Tak przygotowane grzyby są na zewnątrz chrupiące, a w środku delikatnie miękkie. Pieczarki w serowym cieście to smaczny dodatek do obiadu, na przykład tradycyjnego schabowego, ale sprawdzą się również jako ciepła przekąska imprezowa. W tym drugim przypadku świetnym dodatkiem do nich będzie sos czosnkowy lub serowo-ziołowy. Smaczne i chrupiące pieczarki w serowym cieście najlepiej smakują podane na ciepło.
Składniki na Pieczarki w serowym cieście:
- 300 g niedużych pieczarek
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki oregano
- 30 g żółtego sera
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu lub mniej
- bułka tarta do obtoczenia
- olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie Pieczarek w serowym cieście:
- Pieczarki oczyścić, odciąć ogonki tak, aby zostały same kapelusze.
- Do miseczki wbić jajka, dodać przyprawy (tj. sól, pieprz, oregano), rozbełtać widelcem lub trzepaczką. Następnie do jajek dodać mąkę pszenną. Ser zetrzeć na tarce jarzynowej o mniejszych oczkach, dodać do miseczki z jajkami. Całość ponownie wymieszać do połączenia składników. Masa powinna być gęsta.
- Kapelusze pieczarek namoczyć w cieście. Następnie obtoczyć w bułce tartej.
- Na patelni rozgrzać około 1 szklankę oleju rzepakowego (powinna być jego taka ilość, aby pieczarki mogły w nim lekko pływać). Obtoczone w jajku i bułce tartej pieczarki smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone pieczarki przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
- Polecam wypróbować przepis na pieczarki faszerowane boczkiem wędzonym.
Pingback:Pieczarki faszerowane serem - Danka Pichci
Pingback:Placki ziemniaczane z pieczarkami - Danka Pichci
Pingback:Boczniaki w cieście naleśnikowym - Danka Pichci