Menu Zamknij

Pieczarki w serowym cieście

Pieczarki to bardzo popularne grzyby, które są dostępne przez cały rok. Mają one szerokie zastosowanie w naszej kuchni, dlatego sięgam po nie dość często. Dodaję je do różnego rodzaju sosów i zapiekanek, stanowią też farsz do naleśników lub pasztecików. Tym razem zrobiłam pieczarki w serowym cieście. Ciasto serowe robi się tak samo jak naleśnikowe, z tą różnicą, że zamiast mleka dodajemy starty żółty ser. To ciasto musi być gęste, aby nie spływało z pieczarek. Kapelusze grzybów po zanurzeniu w takim cieście obtaczamy w bułce tartej i smażymy na gorącym oleju. Ciasto serowe możemy doprawić według własnych upodobań smakowych. U mnie jest to oregano i tradycyjnie sól oraz czarny pieprz, czyli pieczarki w serowym cieście mają ziołowy posmak. Tak przygotowane grzyby są na zewnątrz chrupiące, a w środku delikatnie miękkie. Pieczarki w serowym cieście to smaczny dodatek do obiadu, na przykład tradycyjnego schabowego, ale sprawdzą się również jako ciepła przekąska imprezowa. W tym drugim przypadku świetnym dodatkiem do nich będzie sos czosnkowy lub serowo-ziołowy. Smaczne i chrupiące pieczarki w serowym cieście najlepiej smakują podane na ciepło.

Pieczarki w serowym cieście

Składniki na Pieczarki w serowym cieście:

  • 300 g niedużych pieczarek
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 30 g żółtego sera
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu lub mniej
  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej rzepakowy do smażenia
Pieczarki w serowym cieście

Przygotowanie Pieczarek w serowym cieście:

  1. Pieczarki oczyścić, odciąć ogonki tak, aby zostały same kapelusze.
  2. Do miseczki wbić jajka, dodać przyprawy (tj. sól, pieprz, oregano), rozbełtać widelcem lub trzepaczką. Następnie do jajek dodać mąkę pszenną. Ser zetrzeć na tarce jarzynowej o mniejszych oczkach, dodać do miseczki z jajkami. Całość ponownie wymieszać do połączenia składników. Masa powinna być gęsta.
  3. Kapelusze pieczarek namoczyć w cieście. Następnie obtoczyć w bułce tartej.
  4. Na patelni rozgrzać około 1 szklankę oleju rzepakowego (powinna być jego taka ilość, aby pieczarki mogły w nim lekko pływać). Obtoczone w jajku i bułce tartej pieczarki smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone pieczarki przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
  5. Polecam wypróbować przepis na pieczarki faszerowane boczkiem wędzonym.
Pieczarki w serowym cieście
Opublikowany wNa imprezę

3 Komentarze

  1. Pingback:Pieczarki faszerowane serem - Danka Pichci

  2. Pingback:Placki ziemniaczane z pieczarkami - Danka Pichci

  3. Pingback:Boczniaki w cieście naleśnikowym - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *