Sałatka z panierowanym camembertem ma ciekawy smak i ładnie prezentuje się na talerzu. Do jej przygotowania wykorzystałam mix sałat, w składzie którego znajdowały się liście botwinki, szpinaku i rukoli. Ale można użyć dowolnej mieszanki sałat. Mój wybór padł na liście botwinki, ponieważ do sałatki dawałam gotowane buraki. Ponadto sałatka z panierowanym camembertem to też inne świeże warzywa, takie jak czerwona cebula i papryka. Całość jest posypana uprażonymi ziarnami słonecznika. Sałatka z panierowanym camembertem to pomysł na smaczną kolację. Sprawdzi się również jako przystawka na różnego rodzaju przyjęciach rodzinnych.

Składniki na Sałatkę z panierowanym camembertem:
- 1 opakowanie mixu sałat (u mnie liście botwinki, szpinaku i rukoli)
- 2 nieduże czerwone buraki
- 1 średniej wielkości czerwona cebula
- 1/4 czerwonej papryki
- 1 krążek sera camembert
- 1 łyżka ziaren słonecznika
- 1 jajko
- bułka tarta do obtoczenia
- olej rzepakowy do smażenia
Sos:
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka przegotowanej zimnej wody
- sól, pieprz do smaku

Przygotowanie Sałatki z panierowanym camembertem:
- Buraki umyć, nie obierać, włożyć do garnka, wlać wodę. Garnek przykryć, wstawić na gaz i ugotować buraki do miękkości. Garnek zdjąć z ognia, wodę odlać, buraki pozostawić do całkowitego wystudzenia. Ostudzone buraki obrać, pokroić w kostkę lub półplasterki.
- Liście sałaty rozłożyć na półmisku lub większym talerzu. Na nich ułożyć pokrojone buraki. Cebulę obrać, przekroić na pół, pokroić w półplasterki, posypać po sałacie. Paprykę umyć, osuszyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie paski. Poukładać na sałacie.
- Ser camembert podzielić na 6 równych części. Jajko wbić do miseczki, dokładnie rozbełtać widelcem. Każdy kawałek sera namoczyć w jajku, następnie dokładnie obtoczyć w bułce tartej (tę czynność można powtórzyć). Na niedużej patelni rozgrzać olej rzepakowy i smażyć panierowane kawałki sera na głębokim tłuszczu na złoty kolor z każdej strony (serki smażyć krótko, ponieważ mogą się roztopić i rozpłynąć). Usmażony serki przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Odsączone serki przełożyć na półmisek z sałatą.
- Suchą patelnię wstawić na gaz, podgrzać, wsypać na nią ziarna słonecznika i lekko uprażyć. Uprażonym słonecznikiem posypać sałatkę.
- Składniki sosu umieścić w niedużym słoiczku, zakręcić, kilka razy potrząsnąć w celu uzyskania jednolitego sosu. Tak przygotowanym sosem przed podaniem polać sałatkę.
- Polecam wypróbować przepis na sałatkę z kurczakiem i camembertem.