Menu Zamknij

Sałatka z panierowanym camembertem

Sałatka z panierowanym camembertem ma ciekawy smak i ładnie prezentuje się na talerzu. Do jej przygotowania wykorzystałam mix sałat, w składzie którego znajdowały się liście botwinki, szpinaku i rukoli. Ale można użyć dowolnej mieszanki sałat. Mój wybór padł na liście botwinki, ponieważ do sałatki dawałam gotowane buraki. Ponadto sałatka z panierowanym camembertem to też inne świeże warzywa, takie jak czerwona cebula i papryka. Całość jest posypana uprażonymi ziarnami słonecznika. Sałatka z panierowanym camembertem to pomysł na smaczną kolację. Sprawdzi się również jako przystawka na różnego rodzaju przyjęciach rodzinnych.

Sałatka z panierowanym camembertem

Składniki na Sałatkę z panierowanym camembertem:

  • 1 opakowanie mixu sałat (u mnie liście botwinki, szpinaku i rukoli)
  • 2 nieduże czerwone buraki
  • 1 średniej wielkości czerwona cebula
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 1 krążek sera camembert
  • 1 łyżka ziaren słonecznika
  • 1 jajko
  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej rzepakowy do smażenia

Sos:

  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka przegotowanej zimnej wody
  • sól, pieprz do smaku
Sałatka z panierowanym camembertem

Przygotowanie Sałatki z panierowanym camembertem:

  1. Buraki umyć, nie obierać, włożyć do garnka, wlać wodę. Garnek przykryć, wstawić na gaz i ugotować buraki do miękkości. Garnek zdjąć z ognia, wodę odlać, buraki pozostawić do całkowitego wystudzenia. Ostudzone buraki obrać, pokroić w kostkę lub półplasterki.
  2. Liście sałaty rozłożyć na półmisku lub większym talerzu. Na nich ułożyć pokrojone buraki. Cebulę obrać, przekroić na pół, pokroić w półplasterki, posypać po sałacie. Paprykę umyć, osuszyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie paski. Poukładać na sałacie.
  3. Ser camembert podzielić na 6 równych części. Jajko wbić do miseczki, dokładnie rozbełtać widelcem. Każdy kawałek sera namoczyć w jajku, następnie dokładnie obtoczyć w bułce tartej (tę czynność można powtórzyć). Na niedużej patelni rozgrzać olej rzepakowy i smażyć panierowane kawałki sera na głębokim tłuszczu na złoty kolor z każdej strony (serki smażyć krótko, ponieważ mogą się roztopić i rozpłynąć). Usmażony serki przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Odsączone serki przełożyć na półmisek z sałatą.
  4. Suchą patelnię wstawić na gaz, podgrzać, wsypać na nią ziarna słonecznika i lekko uprażyć. Uprażonym słonecznikiem posypać sałatkę.
  5. Składniki sosu umieścić w niedużym słoiczku, zakręcić, kilka razy potrząsnąć w celu uzyskania jednolitego sosu. Tak przygotowanym sosem przed podaniem polać sałatkę.
  6. Polecam wypróbować przepis na sałatkę z kurczakiem i camembertem.
Opublikowany wSałatki, Śniadanie i kolacja

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *