Menu Zamknij

Placki z cebuli z curry

Cebula to jedno z podstawowych warzyw, które wykorzystujemy w swojej kuchni. Zazwyczaj stanowi ona dodatek do wielu potraw, między innymi pieczonych lub smażonych mięs, sałatek, surówek, a u mnie obowiązkowo też do jajecznicy. Tym razem zrobiłam danie, w którym cebula stanowi podstawowy składnik, a są to placki z cebuli z curry. Robi się je podobnie jak tradycyjne placki ziemniaczane z tą różnicą, że drobno pokrojoną cebulę solimy, posypujemy cukrem, odstawiamy na kilka minut, aby puściła sok. Pozostałe składniki to tradycyjnie mąka pszenna i jajko oraz dodatkowo posiekany koperek i curry. Moje placki z cebuli z curry są delikatne w smaku, ale można do nich dodać też szczyptę chili i będą ostrzejsze. Placki z cebuli z curry to propozycja dla osób lubiących to warzywo, chociaż smak i zapach cebuli nie jest w nich bardzo wyczuwalny, więc mogą się na nie skusić też osoby, które nie przepadają za cebulą. Chrupiące placki z cebuli z curry świetnie smakują z kleksem kwaśnej, gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego.

Placki z cebuli z curry

Składniki na Placki z cebuli z curry:

  • 3 średniej wielkości cebule
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • kilka gałązek koperku
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
  • olej rzepakowy do smażenia
Placki z cebuli z curry

Przygotowanie Placków z cebuli z curry:

  1. Cebule obrać, drobno posiekać, przełożyć do miseczki. Dodać sól, cukier, pieprz, wymieszać. Lekko poddusić. Odstawić na 20 minut, aby cebula puściła sok.
  2. Do drugiej miski wbić jajko, dodać przyprawę curry, rozbełtać dokładnie widelcem lub rózgą. Dodać mąkę pszenną, ponownie wymieszać, aby nie było grudek. Do masy jajecznej dodać cebule razem z powstałym sokiem. Koperek opłukać, drobno posiekać, dodać do masy. Ponownie wymieszać. Masa powinna być dość gęsta. Gdyby cebula puściła dużo soku to można dodać więcej mąki pszennej.
  3. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju rzepakowego. Nakładać łyżką porcję ciasta formując okrągłe, niezbyt grube placki. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone placki przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
  4. Polecam wypróbować przepis na placki ziemniaczane z pieczarkami.
Placki z cebuli z curry
Opublikowany wObiad

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *