Menu Zamknij

Ciasto Stefanka

Ciasto Stefanka to prosty deser, który przygotujemy nie używając piekarnika. Tak więc mogą je zrobić również osoby nieposiadające w swojej kuchni tego urządzenia. Ciasto Stefanka to deser składający się z kilku warstw herbatników maślanych przełożonych kremem grysikowym. Krem grysikowy to ugotowana na mleku kaszka manna, a następnie po wystudzeniu zmiksowana z masłem. Aby ciasto Stefanka nie było zbyt słodkie i mdłe to warstwy herbatników posmarowane są powidłami śliwkowymi. Powidła śliwkowe można zastąpić dżemem z owoców leśnych lub z czarnej porzeczki. Wierzchnia warstwa ciasta to ubita śmietana kremówka. U mnie ciasto Stefanka zostało przed podaniem posypane startą gorzką czekoladą, ale może to być też kakao. Ciasta bez pieczenia na herbatnikach należy przygotować przynajmniej jeden dzień wcześniej przed planowanym podaniem. Tego samego wymaga również ciasto Stefanka, które na kilka godzin musimy włożyć do lodówki. Po tym czasie herbatniki zmiękną, a ciasto będzie można łatwo podzielić na porcje.

Ciasto Stefanka

Składniki na blaszkę o wymiarach 33×21 cm.

Składniki na Ciasto Stefanka:

  • 400 g jasnych herbatników
  • 1 słoik (330 g) powideł śliwkowych
  • 30 g (2 paski) gorzkiej czekolady

Krem grysikowy:

  • 1 kostka (200 g) masła
  • 3 szklanki mleka
  • 7 łyżek kaszy manny
  • 3/4 szklanki cukru pudru

Warstwa śmietanowa:

  • 300 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki ciepłej wody
Ciasto Stefanka

Przygotowanie Ciasta Stefanka:

  1. Przygotowanie kremu grysikowego. Do garnka wlać mleko. Garnek wstawić na gaz, dodać kasze manną. Podgrzewać do zagotowania. Cały czas mieszać, aby nie powstały grudki. Kiedy masa zgęstnieje i zacznie bulgotać, garnek zdjąć z ognia, przykryć i odstawić do całkowitego przestudzenia.
  2. Miękkie masło przełożyć do miski, dodać cukier puder, miksować na puszystą masę. Następnie dodawać po łyżce przestudzonej kaszy. Miksować do połączenia składników. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Na spodzie ułożyć warstwę herbatników. Posmarować 1/3 powideł. Następnie wyłożyć połowę masy grysikowej. Wyrównać. Ułożyć kolejną warstwę herbatników. Posmarować połową pozostałych powideł. Wyłożyć resztę masy. Rozsmarować. Ułożyć kolejną warstwę herbatników. Posmarować pozostałymi powidłami.
  3. Przygotowanie warstwy śmietanowej. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Dokładnie wymieszać do rozpuszczenia. Pozostawić do wystudzenia, ale nie całkowitego stężenia. Schłodzoną śmietankę przelać do wysokiego naczynia. Dodać cukier puder. Ubić na sztywną masę. Następnie zmniejszyć obroty miksera. Dodać tężejącą żelatynę. Chwilę zmiksować do połączenia składników. Masę śmietanową przełożyć na wierzch ciasta. Wyrównać. Blaszkę przykryć folią spożywcza, włożyć na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem ciasto posypać startą, gorzką czekoladą.
Ciasto Stefanka
Ciasto Stefanka
Opublikowany wCiasta i desery

1 Komentarz

  1. Pingback:Ciasto Milionera - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *