Menu Zamknij

Ciasto Milionera

Ciasto Milionera to bardzo słodki wypiek, w smaku przypominający trochę baton Twix. Składa się ono z trzech warstw, a jest to kruchy, maślany spód, następnie masa kajmakowa, a na wierzchu polewa czekoladowa. Ciasto Milionera to deser na którego przygotowanie nie poświęcimy zbyt wiele czasu, ponieważ wyrabianie ciasta kruchego powinno trwać jak najkrócej, tylko do połączenia składników. W przeciwnym razie jeżeli ciasto będziemy zbyt długo zagniatać to po upieczeniu stanie się twarde. Ciasto Milionera należy zrobić co najmniej dzień wcześniej przed planowanym podaniem. Jest to deser, który najlepiej przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku, aby nie przesiąkło ono zapachem lodówki. Ze względu na to, że ciasto Milionera nie zawiera żadnego kremu będzie ono dobre przez kilka dni.

Ciasto Milionera

Składniki na Ciasto Milionera:

  • 170 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 50 g cukru
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 1 puszka (400 g) masy kajmakowej

Polewa czekoladowa:

  • 1 tabliczka (80 g) gorzkiej czekolady
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 2 łyżki masła
Ciasto Milionera

Przygotowanie Ciasta Milionera:

  1. Mąkę pszenną przesiać do miski. Dodać cukier, szczyptę soli, wymieszać. Następnie dodać posiekane, zimne masło. Posiekać przy pomocy noża lub siekaczki razem z mąką. Następnie dłońmi wyrobić szybko jednolite ciasto. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą. Włożyć do lodówki na 30 minut.
  2. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na papierze do pieczenia na prostokąt o wymiarach blachy. Rozwałkowane ciasto razem z papierem przełożyć na blaszkę. Nakłuć w kilku miejscach widelcem. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec około 20 minut. Ciasto wyjąć z piekarnika, chwilę odstawić do lekkiego przestudzenia.
  3. Na ciepły jeszcze spód wyłożyć masę kajmakową, wyrównać.
  4. Czekoladę pokruszyć do żaroodpornej miseczki lub metalowej. Miseczkę wstawić do garnka z ciepłą wodą i podgrzewać do roztopienia się czekolady. Następnie dodać 2-3 łyżki masła. Wymieszać, podgrzewać do połączenia się składników.
  5. Lekko przestudzoną polewą czekoladową posmarować wierzch ciasta. Ciasto przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin.
  6. Polecam wypróbować przepis na ciasto Stefanka.
Ciasto Milionera
Opublikowany wCiasta i desery

1 Komentarz

  1. Pingback:Ciasto Cappuccino - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *