Menu Zamknij

Zupa krem z pieczarek

Zupa krem z pieczarek to jedna z wielu zup, które przynajmniej raz w tygodniu podaję na obiad. Jest to danie, które świetnie smakuje z grzankami lub drobnym makaronem. Idealnym dodatkiem do takiej zupy może też być groszek ptysiowy. Zupa krem z pieczarek jest smaczna i sycąca. Ja ją przygotowałam z jasnych pieczarek, ale mogą to być też grzybki brązowe, które są bardziej wyraziste w smaku. Jednak w tym drugim przypadku zupa krem z pieczarek będzie miała ciemniejszy kolor, ale za to intensywniejszy smak. Ostateczny smak kremu będzie zależał od tego, czy warzywa z podsmażonymi w garnku pieczarkami zalejemy wodą czy bulionem. Dlatego zupę po zblendowaniu należy odpowiednio doprawić.

Zupa krem z pieczarek

Składniki na Zupę krem z pieczarek:

  • 500 g pieczarek
  • 1 większa biała cebula
  • 2 większe ziemniaki
  • 1 nieduża marchew
  • 1 mała pietruszka
  • kawałek niedużego selera (około 1/4)
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 500 ml bulionu drobiowego lub ciepłej wody
  • 2 łyżki masła
  • 2 liście laurowe
  • 1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • natka pietruszki do posypania
  • kilka kromek chleba na grzanki
Zupa krem z pieczarek

Przygotowanie Zupy krem z pieczarek:

  1. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić, pokroić w półplasterki (pozostawić 4 pieczarki w całości). Marchew umyć, obrać, zetrzeć do miski na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Pietruszkę umyć, obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej do miski z marchewką. Selera obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej do miski z marchewką i pietruszką. Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w większą kostkę, dodać do miski z pozostałymi warzywami.
  2. W garnku rozgrzać 4 łyżki oleju rzepakowego. Dodać pokrojoną cebulę. Podsmażyć do lekkiego zrumienienia, dodać łyżkę masła. Następnie do garnka przełożyć pokrojone pieczarki. Chwilę smażyć ciągle mieszając, aż pieczarki puszczą wodę. Do garnka wlać ciepły bulion lub wodę. Dodać przygotowane warzywa i przyprawy (tj. 2 liście laurowe, 1/2 łyżeczki soli i płaską łyżeczkę pieprzu), pomieszać, zagotować. Następnie garnek przykryć, zmniejszyć gaz i gotować na wolnym ogniu około 30 minut, aż warzywa zmiękną. Garnek z zupą zdjąć z ognia, zmiksować na gładki krem. Garnek ponownie wstawić na gaz, zagotować. Spróbować i ewentualnie doprawić.
  3. Pozostawione pieczarki pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać łyżkę masła i podsmażyć pieczarki w plasterkach.
  4. Kromki chleba pokroić na mniejsze kawałki i zrumienić na rozgrzanej suchej patelni.
  5. Zupę krem podawać posypaną natką pietruszki i na wierzchu ułożyć podsmażone w plasterkach pieczarki. Jako dodatek do zupy podawać przygotowane wcześniej grzanki.
  6. Polecam wypróbować przepis na zupę krem z pora.
Zupa krem z pieczarek
Opublikowany wObiad

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *