Menu Zamknij

Sałatka z kaszą bulgur i fetą

Sałatka z kaszą bulgur i fetą to pyszna propozycja na lekki obiad, kolację lub przekąskę. Można ją też zapakować w pudełko i zabrać jako drugie śniadanie do pracy lub na uczelnię. Sałatka z kaszą bulgur i fetą to danie wegetariańskie, ale można dodać do niej też podsmażone kawałki filetu z piersi kurczaka. Kasza bulgur wytwarzana jest z pszenicy durum i jest ona źródłem wielu witamin oraz minerałów, a dzięki dużej zawartości błonnika usprawnia procesy trawienne. Ugotowana kasza bulgur może stanowić dodatek do obiadu lub być składnikiem wielu sałatek. U mnie jest to sałatka z kaszą bulgur i fetą. Do tej sałatki dodałam też pomidorki koktajlowe, czerwoną cebulę, natkę pietruszki i rukolę. Sałatkę polałam sosem przygotowanym z oleju, octu balsamicznego, miodu i musztardy miodowej. Jeżeli jednak chcecie, aby sałatka z kaszą bulgur i fetą była bardziej wyrazista w smaku to do sosu można dodać inną, ostrzejszą musztardę. Do sałatki dobry też będzie sos czosnkowy.

Sałatka z kaszą bulgur i fetą

Składniki na Sałatkę z kaszą bulgur i fetą:

  • 100 g kaszy bulgur
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 3 garście rukoli
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 1 średniej wielkości czerwona cebula
  • 100 g sera feta

Sos:

  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • 1 łyżeczka musztardy miodowej
  • szczypta soli i około 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu
Sałatka z kaszą bulgur i fetą

Przygotowanie Sałatki z kaszą bulgur i fetą:

  1. Kaszę bulgur ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu pozostawić do wystudzenia.
  2. Przestudzoną kaszę bulgur wsypać do miseczki. Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać, przełożyć do miseczki z kaszą i wymieszać.
  3. Liście rukoli umyć, osuszyć i ułożyć na głębszym talerzu lub półmisku. Przełożyć kaszę z pietruszką.
  4. Pomidorki umyć, osuszyć, przekroić na pół. Poukładać na półmisku.
  5. Czerwoną cebulę obrać, pokroić w piórka. Posypać po kaszy.
  6. Składniki sosu (tj. olej rzepakowy, ocet balsamiczny, ciepłą wodę, płynny miód, musztardę miodową, sól, pieprz) umieścić w niedużym słoiczku. Słoiczek zakręcić. Kilka razy potrząsnąć, aby składniki sosu się połączyły.
  7. Sałatkę na półmisku polać przed podaniem przygotowanym sosem.
  8. Polecam wypróbować przepis na sałatkę z tortellini i serem.
Sałatka z kaszą bulgur i fetą
Opublikowany wSałatki, Śniadanie i kolacja

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *