Menu Zamknij

Ciasto Cappuccino

Na ciasto Cappuccino jest kilka przepisów. A mianowicie można je zrobić zarówno w wersji bez pieczenia, jak i na pieczonym biszkopcie. Mój dzisiejszy przepis to ta druga opcja. Ciasto Cappuccino to dwie warstwy biszkoptu nasączone ponczem z waniliowego cappuccino. Środek ciasta stanowi krem na bazie waniliowych serków homogenizowanych, mleka w proszku z dodatkiem cappuccino. W tym kremie umieszczone są podłużne, nasączone biszkopty. Tak więc każda warstwa tego deseru utrzymana jest w tym samym smaku. Ciasto Cappuccino jest miękkie, wilgotne, ładnie prezentuje się na talerzu, dobre na każdą okazję. Wierzch ciasta jest posypany kakao, ale może to być również starta, gorzka czekolada.

Ciasto Cappuccino

Składniki na Ciasto Cappuccino:

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • szczypta soli

Masa Capuccino:

  • 2 serniki homogenizowane o smaku waniliowym (2×150 g)
  • 1 kostka masła (200 g)
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 4 łyżki kawy cappuccino (w proszku)

Masa śmietanowa:

  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 śmietan-fix
  • 1 łyżka cukru pudru

Dodatkowo:

  • 200 g podłużnych biszkoptów
  • 7 łyżek kawy cappuccino (w proszku)
  • 1 łyżka kakao do posypania
Ciasto Cappuccino

Przygotowanie Ciasta Cappuccino:

  1. Przygotowanie biszkoptu. Białka oddzielić od żółtek. Dodać szczyptę soli. Ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym źółtku. Odłożyć mikser. Do masy jajecznej dodać przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia się składników. Następnie wlać 4 łyżki oleju rzepakowego i ponownie wymieszać. Spód blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto i wyrównać. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec 30 minut (do tzw. suchego patyczka). Biszkopt wyjąć. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
  2. Siedem łyżek kawy cappuccino rozpuścić w dwóch szklankach gorącej, przegotowanej wody. Odstawić do przestudzenia.
  3. Przygotowanie masy cappuccino. Miękkie masło przełożyć do miski. Dodać cukier puder. Zmiksować na puszystą masę. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodawać partiami serki homogenizowane. Kolejno do masy dodać proszek kawy cappuccino i mleko w proszku. Całość zmiksować do połączenia składników.
  4. Przestudzony biszkopt wyjąć z blaszki. Ze spodu usunąć papier. Biszkopt przekroić wzdłuż na dwa blaty.
  5. Blaszkę ponownie (razem z bokami i spodem) wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Włożyć jedną część biszkoptu. Z rozpuszczonej kawy cappuccino odlać 3/4 szklanki. Połową nasączyć jedną część biszkoptu. Następnie wyłożyć 1/3 masy cappuccino. Wyrównać. Biszkopty namaczać w pozostałej kawie i ułożyć jeden przy drugim na cieście. Przykryć pozostałą masą. Wyrównać. Następnie położyć drugą połowę ciasta, lekko przycisnąć. Nasączyć kawą.
  6. Schłodzoną śmietankę przelać do wysokiego naczynia. Dodać cukier puder. Ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać śmietan-fix. Ubitą śmietankę przełożyć na wierzch ciasta. Wyrównać. Ciasto przykryć, wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem wierzch ciasta oprószyć kakao.
  7. Polecam wypróbować przepis na ciasto Milionera.
Ciasto Cappuccino
Ciasto Cappuccino
Opublikowany wCiasta i desery

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *