Menu Zamknij

Zupa curry

Aromatyczna, lekko pikantna zupa curry z kurczakiem i makaronem ryżowym to świetna propozycja na rozgrzewający obiad. Ważnymi składnikami zupy odpowiedzialnymi za jej smak są mleczko kokosowe oraz czerwona pasta curry. Ta pasta jest druga (po zielonej) na liście pod względem ostrości. Dlatego należy dodawać ją z dużą ostrożnością. Ponadto aby zupa curry była bardziej treściwa, dodałam do niej też warzywa, takie jak czerwona papryka, cebula, cukinia i marchew. Zupa curry to danie, które przygotujemy w jednym garnku, ponieważ makaron gotujemy w zupie razem z pozostałymi składnikami. Makaron ryżowy można też zastąpić ryżem, jednak ja uważam, że zupa curry z makaronem jest smaczniejsza.

Zupa curry

Składniki na Zupę curry:

  • około 400 g filetu z piersi kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 średniej wielkości biała cebula
  • 1 nieduża cukinia
  • 1 średniej wielkości marchew
  • 1 papryczka chili (lub mniej)
  • 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml)
  • 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 2 łyżki czerwonej pasty curry
  • 1 łyżeczka przyprawy curry w proszku
  • 1/4 łyżeczki kuminu
  • 100 g makaronu ryżowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • kilka gałązek kolendry
  • sól, pieprz do smaku
Zupa curry

Przygotowanie Zupy curry:

  1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w niedużą kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Czosnek obrać, drobno posiekać. Marchew obrać, umyć, pokroić w cienkie paski. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski. Cukinię umyć, pokroić w kostkę. Papryczkę chili umyć, usunąć ziarna, drobno posiekać.
  2. W garnku rozgrzać 2 łyżki oleju. Dodać pokrojoną cebulę. Podsmażyć około 2 minut. Dodać 2 łyżki pasty curry i czosnek. Wymieszać, smażyć około minuty. Kolejno do garnka przełożyć pokrojone mięso. Wymieszać. Smażyć około 3 minut. Następnie wrzucić do garnka pokrojoną marchew, paprykę i papryczkę chili. Wymieszać. Podsmażyć 2-3 minuty. Następnie wlać bulion, mleczko kokosowe. Dodać cukinię i sos rybny. Wsypać curry w proszku, kumin, posolić i popieprzyć. Garnek przykryć i gotować na wolnym ogniu około 10 minut. Następnie do garnka dodać połamany na krótsze kawałki makaron ryżowy i gotować kolejne 10 minut, aż makaron będzie miękki. Zupę spróbować i ewentualnie doprawić.
  3. Kolendrę umyć, drobno posiekać, przed podaniem posypać zupę.
  4. Polecam wypróbować przepis na zupę tajską.
Zupa curry
Opublikowany wObiad

2 Komentarze

    • Danka Pichci

      To są główne składniki tej zupy nadające jej smak, więc ciężko może być je zastąpić. Pastę curry można spróbować zastąpić przyprawą curry i chili

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *