Menu Zamknij

Zapiekanki z awokado

Zapiekanki z awokado to idealny pomysł na ciekawe i smaczne śniadanie lub kolację. Robi się je bardzo szybko, a wyglądają apetycznie i trudno się im oprzeć. Robiąc zapiekanki z awokado potrzebujemy tylko kilku podstawowych składników. Jednym z nich jest awokado, które powinno być dojrzałe i miękkie. W pierwszej kolejności musimy z niego zrobić guacamole, które doprawiamy według własnego uznania. Jeżeli chcemy, aby zapiekanki z awokado były bardziej wyraziste w smaku to można dodać do pasty szczyptę chili. Takie chrupiące grzanki można przygotować również z innego pieczywa, na przykład chleba lub kajzerek. Natomiast dużego pomidora można zastąpić kilkoma pomidorkami koktajlowymi, które wystarczy przekroić na pół i ułożyć na posmarowanych kromkach pieczywa. Przepis na zapiekanki z awokado jest prosty, nie wymagający wielkich zdolności kulinarnych, więc każdy powinien sobie poradzić z ich przygotowaniem, nawet osoby stawiające pierwsze kroki z przygodą kulinarną. Dla chcącego nic trudnego. Zapiekanki z awokado sprawdzą się również jako ciepła przekąska na różnego rodzaju spotkaniach rodzinnych czy ze znajomymi.

Zapiekanki z awokado

Składniki na Zapiekanki z awokado:

  • 1 bagietka
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 nieduża czerwona cebula
  • 1 pomidor (najlepiej malinowy)
  • kilka gałązek szczypiorku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz do smaku
Zapiekanki z awokado

Przygotowanie Zapiekanek z awokado:

  1. Awokado przekroić na pół, wyjąć przy pomocy łyżki ze skórki, przełożyć do miseczki. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Dodać do miseczki z awokado. Skropić sokiem z cytryny. Całość podusić dokładnie widelcem do połączenia składników. Doprawić solą i pieprzem. Ponownie wymieszać.
  2. Czerwoną cebulę obrać, przekroić na pół, pokroić w półplasterki lub kostkę. Pomidora umyć, osuszyć, pokroić w kostkę.
  3. Bagietkę pokroić w ukośne kromki o grubości około 2 cm.
  4. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć na niej pokrojoną bagietkę. Każdą kromkę skropić niewielką ilością oliwy z oliwek. Kolejno kromki posmarować pastą z awokado. Posypać pokrojoną czerwoną cebulą i pomidorami.
  5. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. i zapiekać około 5-7 minut.
  6. Szczypiorek posiekać i posypać nim przed podaniem upieczone zapiekanki.
  7. Polecam wypróbować przepis na meksykańskie zapiekanki.
Zapiekanki z awokado
Zapiekanki z awokado
Opublikowany wNa imprezę, Śniadanie i kolacja

1 Komentarz

  1. Pingback:Zapiekanki z burratą i pomidorkami - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *