Zapiekanki z awokado to idealny pomysł na ciekawe i smaczne śniadanie lub kolację. Robi się je bardzo szybko, a wyglądają apetycznie i trudno się im oprzeć. Robiąc zapiekanki z awokado potrzebujemy tylko kilku podstawowych składników. Jednym z nich jest awokado, które powinno być dojrzałe i miękkie. W pierwszej kolejności musimy z niego zrobić guacamole, które doprawiamy według własnego uznania. Jeżeli chcemy, aby zapiekanki z awokado były bardziej wyraziste w smaku to można dodać do pasty szczyptę chili. Takie chrupiące grzanki można przygotować również z innego pieczywa, na przykład chleba lub kajzerek. Natomiast dużego pomidora można zastąpić kilkoma pomidorkami koktajlowymi, które wystarczy przekroić na pół i ułożyć na posmarowanych kromkach pieczywa. Przepis na zapiekanki z awokado jest prosty, nie wymagający wielkich zdolności kulinarnych, więc każdy powinien sobie poradzić z ich przygotowaniem, nawet osoby stawiające pierwsze kroki z przygodą kulinarną. Dla chcącego nic trudnego. Zapiekanki z awokado sprawdzą się również jako ciepła przekąska na różnego rodzaju spotkaniach rodzinnych czy ze znajomymi.

Składniki na Zapiekanki z awokado:
- 1 bagietka
- 1 dojrzałe awokado
- 1 nieduża czerwona cebula
- 1 pomidor (najlepiej malinowy)
- kilka gałązek szczypiorku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz do smaku

Przygotowanie Zapiekanek z awokado:
- Awokado przekroić na pół, wyjąć przy pomocy łyżki ze skórki, przełożyć do miseczki. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Dodać do miseczki z awokado. Skropić sokiem z cytryny. Całość podusić dokładnie widelcem do połączenia składników. Doprawić solą i pieprzem. Ponownie wymieszać.
- Czerwoną cebulę obrać, przekroić na pół, pokroić w półplasterki lub kostkę. Pomidora umyć, osuszyć, pokroić w kostkę.
- Bagietkę pokroić w ukośne kromki o grubości około 2 cm.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć na niej pokrojoną bagietkę. Każdą kromkę skropić niewielką ilością oliwy z oliwek. Kolejno kromki posmarować pastą z awokado. Posypać pokrojoną czerwoną cebulą i pomidorami.
- Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. i zapiekać około 5-7 minut.
- Szczypiorek posiekać i posypać nim przed podaniem upieczone zapiekanki.
- Polecam wypróbować przepis na meksykańskie zapiekanki.


Pingback:Zapiekanki z burratą i pomidorkami - Danka Pichci