Kuchnia polska słynie z wielu smacznych i sycących zup. Gotuję je bardzo często i przynajmniej raz w tygodniu w moim domu musi być na obiad zupa. Jednak nie ukrywam, że coraz bardziej inspiruje mnie kuchnia azjatycka i jej potrawy. Dlatego dzisiaj chciałabym podzielić się z wami przepisem na zupę tajską. Taką zupę tajską jadła w restauracji moja córka i zaproponowała, aby ugotować ją w domu. Do przygotowania zupy tajskiej wykorzystałam filet z piersi kurczaka, ale można też ją zrobić z krewetkami. Rozgrzewająca, aromatyczna i pikantna zupa tajska zachwyci swoim smakiem miłośników kuchni orientalnej i nie tylko. Ostrość tej zupy możemy dostosować do własnych gustów smakowych dodając więcej lub mniej pikantnych przypraw, takich jak chili czy pasta curry. Zupa tajska jest prosta i szybka w przygotowaniu, więc gorąco zachęcam do wypróbowania poniższego przepisu!
Składniki na Zupę tajską:
- 300 g filetu z piersi kurczaka
- 100 g makaronu Mie
- 1 i 1/2 litra bulionu drobiowego
- 200 ml mleczka kokosowego
- 150 g pieczarek
- 1 marchew
- 1 średniej wielkości cebula
- 1 czerwona papryka
- kawałek papryczki chili
- 1 łyżka czerwonej pasty curry
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka curry
- sól, pieprz do smaku
- świeża kolendra do posypania
Przygotowanie Zupy tajskiej:
- Filet z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Marchew obrać, pokroić w półplasterki. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paseczki.
- W większym garnku rozgrzać łyżkę oleju, dodać pokrojoną cebulę. Podsmażyć 2-3 minuty. Następnie dodać pastę curry. Wymieszać, chwilę podsmażyć i wrzucić pokrojone mięso. Smażyć około 2-3 minut, aż mięso zmieni kolor. Do tego samego garnka dodać marchew, wymieszać i podsmażyć 2-3 minuty. Wrzucić pieczarki. Wymieszać i podsmażyć. Do garnka dodać pokrojoną paprykę i posiekaną papryczkę chili. Zalać ciepłym bulionem. Zagotować. Następnie zmniejszyć nieco płomień i gotować pod przykryciem około 10 minut. Dodać sos rybny, łyżeczkę kurkumy i curry oraz połamany, suchy makaron. Zupę gotować przez kolejne 5 minut. Następnie wlać mleczko kokosowe. Wymieszać, zagotować i zdjąć z ognia. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
- Gotową zupę przed podaniem posypać posiekaną kolendrą.
- Polecam wypróbować przepis na zupę gyros.
Napewno super zupa
Jest pyszna. Wciąż do niej wracam.
Bardzo dobra i sycąca zupka. Szybka do przygotowania. Dziękuję za przepis
Gdzie kupujesz czerwona pastę curry,fotka słoiczka może ??
w kauflandzie https://image.ceneostatic.pl/data/products/31092599/f-proorient-czerwona-pasta-curry-195g.jpg
Aż mi slinka cieknie jutro zrobię, dzięki za przepis ?
Na ile porcji starczy?
4-5
Zupka wyszła znakomicie. Prosta, pyszna i rozgrzewająca. Dziękuje !
A skąd wziąć ten sos rybny
ja kupiłam w Kauflandzie
A gdzie dostanę makaron Mie?
ja kupuję w intermarche
Zupa pierwsza klasa !!!!!
Zupa jest w porządku jednak czegoś mi w niej brakuje z przypraw.
Jakbym gotował tylko dla siebie i miało możliwość poeksperymentowania to zaryzykowałbym dodatek trawy cytrynowej.
Absolutnie wspaniała! Bardzo sycąca, pyszna, ciekawe połączenie smaków. Będę robić regularnie.
Pingback:Zupa curry - Danka Pichci