Menu Zamknij

Zupa tajska

Kuchnia polska słynie z wielu smacznych i sycących zup. Gotuję je bardzo często i przynajmniej raz w tygodniu w moim domu musi być na obiad zupa. Jednak nie ukrywam, że coraz bardziej inspiruje mnie kuchnia azjatycka i jej potrawy. Dlatego dzisiaj chciałabym podzielić się z wami przepisem na zupę tajską. Taką zupę tajską jadła w restauracji moja córka i zaproponowała, aby ugotować ją w domu. Do przygotowania zupy tajskiej wykorzystałam filet z piersi kurczaka, ale można też ją zrobić z krewetkami. Rozgrzewająca, aromatyczna i pikantna zupa tajska zachwyci swoim smakiem miłośników kuchni orientalnej i nie tylko. Ostrość tej zupy możemy dostosować do własnych gustów smakowych dodając więcej lub mniej pikantnych przypraw, takich jak chili czy pasta curry. Zupa tajska jest prosta i szybka w przygotowaniu, więc gorąco zachęcam do wypróbowania poniższego przepisu!

Zupa tajska

Składniki na Zupę tajską:

  • 300 g filetu z piersi kurczaka
  • 100 g makaronu Mie
  • 1 i 1/2 litra bulionu drobiowego
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 150 g pieczarek
  • 1 marchew
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 1 czerwona papryka
  • kawałek papryczki chili
  • 1 łyżka czerwonej pasty curry
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka curry
  • sól, pieprz do smaku
  • świeża kolendra do posypania
Zupa tajska

Przygotowanie Zupy tajskiej:

  1. Filet z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Marchew obrać, pokroić w półplasterki. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paseczki.
  2. W większym garnku rozgrzać łyżkę oleju, dodać pokrojoną cebulę. Podsmażyć 2-3 minuty. Następnie dodać pastę curry. Wymieszać, chwilę podsmażyć i wrzucić pokrojone mięso. Smażyć około 2-3 minut, aż mięso zmieni kolor. Do tego samego garnka dodać marchew, wymieszać i podsmażyć 2-3 minuty. Wrzucić pieczarki. Wymieszać i podsmażyć. Do garnka dodać pokrojoną paprykę i posiekaną papryczkę chili. Zalać ciepłym bulionem. Zagotować. Następnie zmniejszyć nieco płomień i gotować pod przykryciem około 10 minut. Dodać sos rybny, łyżeczkę kurkumy i curry oraz połamany, suchy makaron. Zupę gotować przez kolejne 5 minut. Następnie wlać mleczko kokosowe. Wymieszać, zagotować i zdjąć z ognia. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
  3. Gotową zupę przed podaniem posypać posiekaną kolendrą.
  4. Polecam wypróbować przepis na zupę gyros.
Zupa tajska
Opublikowany wObiad

17 Komentarzy

  1. Dawid

    Zupa jest w porządku jednak czegoś mi w niej brakuje z przypraw.
    Jakbym gotował tylko dla siebie i miało możliwość poeksperymentowania to zaryzykowałbym dodatek trawy cytrynowej.

  2. Pingback:Zupa curry - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *