Menu Zamknij

Zupa krem z pora

Różnego rodzaju zupy gotuję dosyć często, ale niewiele z nich zostało opublikowanych na moim blogu. Tym razem jednak  postanowiłam się z wami podzielić przepisem na pyszny krem z pora. Zupa jest prosta do przygotowania i każdemu powinna się udać, a najlepiej smakuje z domowymi grzankami! 🙂

Składniki:

  • 400 g pora (jasne części)
  • 2 łyżki masła
  • około 1 l bulionu
  • 3 ziemniaki
  • 2 łyżki gęstej śmietany 18%
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa 

Przygotowanie:
1. Pora dobrze wypłukać. Pokroić w półplasterki. Czosnek obrać, pokroić w kostkę.
2. Na patelni rozgrzać masło, dodać por i czosnek. Poddusić około 5 minut, ale nie rumienić. Następnie przełożyć do garnka.
3. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, przełożyć do garnka. Całość zalać bulionem. Wstawić na gaz i dusić pod przykryciem około 30 minut, aż ziemniaki zmiękną.
4. Następnie zmiksować blenderem na gładki krem. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Dodać śmietanę. Wstawić na gaz i zagotować. Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Opublikowany wObiad

2 Komentarze

  1. Pingback:Zupa krem z pieczarek - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *